1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Smedsin kansainvälinen produktio ammentaa Asterixista

Kristian Smedsin luotsaaman Smeds Ensemblen ensimmäinen suuri kansainvälinen teatteriproduktio kertoo tarinan, joka ammentaa mm. Asterix-sarjakuvan teemoista.

Mental Finland -esityksen työryhmää. Kuva: YLE

Mustassa komediassa nimeltä Mental Finland pieni suomalaisjoukko pitää puoliaan Rooman imperiumiksi pullahtanutta EU:ta vastaan. Ainoana Euroopan kansana he uskaltavat vielä vaalia kyseenalaisia perinteitään ja vastustaa mantereen valloittanutta Unionia. Joukko joutuu törmäyskurssille EU-joukkojen kanssa.

Ohjaajan mielestä kyse on vapaudesta ja imperiumin tarjoamasta vapauden harhasta. Ihminen kietoutuu yhä tiukemmin ansoihin, jota saattavat näyttäytyä vapaaehtoisilta valinnoilta.

- Työelämä kiihtyy kovaa vauhtia ja on ihmisiä, jotka kokevat sen aika hurjaksi. Viimeisenä esimerkkinä tämä kokoomusministeri, joka jätti postinsa saadakseen vähän vapautta itselleen ja lapsilleen. Niitä vapauden rajoja koetellaan hyvin monella tasolla, ohjaaja Smeds uskoo.

Esitys sai alkunsa, kun Brysselin flaaminkielinen kansallisteatteri, KVS, kutsui kutsumistaan Kristian Smedsiä työskentelemään teatteriin. Smeds ei nähnyt mieltä lähteä ohjaamaan tuntematonta näyttelijäjoukkoa, jonka kanssa hänellä ei ole yhteistä kieltä. Mutta koska suomalaisen teatterin kansainvälistyminen sinänsä on Smedsille sydämenasia, hän kokosi ryhmän suomalaisia näyttelijöitä ja päätti saattaa nämä yhteen kansainvälisistä tanssijoista koostuvan tiimin kanssa.

Kustannukset yli puoli miljoonaa

Produktion kokonaiskustannukset kohoavat reilusti yli puolen miljoonan euron. Suurtuotannon oli kuitenkin käydä huonosti jo alkumetreillä, kun opetusministeriön kulttuurin vientiorganisaatio ei myöntänyt sille vientitukea. Ensin organisaatio väitti Smeds Ensemblen tukihakemuksen puuttuvan. Myöhemmin Opetusministeriöstä vahvistettiin, että Smeds Ensemblen putoaminen ns. kärkihankkeiden listalta oli lapsus.

Tuolloin apuun riensi Suomen Kulttuurirahasto, joka myönsi suuren yksittäisen tuen 90 000 euroa tulevalle teatteriesitykselle. Myöhemmin produktiolle heltisi myös vientitukea eri momentilta, kertoo ryhmän tuottaja Eeva Bergroth.

- Kristian Smedsiä ja Smeds Ensembleä voidaan pitää tietysti "kärkituotteena", mutta me ei tuoteta tuoteperiaatteen mukaista taidetta. Kyllä se on kulttuuriyhteistyö, verkostoituminen ja ihmisten yhteensaattaminen, mitkä ovat ne kriteerit ja selkeästi se meidän juttu, Bergroth selvittää.

Osatuottajina toimivat KVS sekä Suomen Kansallisteatteri sekä Euroopan vuoden 2009 kulttuuripääkaupungit.

Monikansallinen projekti

Mental Finland -esityksessä on mukana seitsemän näyttelijää Suomesta ja Virosta sekä kuusi tanssijaa eri puolilta maailmaa. Koreografiasta vastaa poikkitaiteellisista produktioista tunnettu Ari Numminen.

Belgialaisia edustavat mm. dramaturgi Ivo Kuyl ja valosuunnittelija Gérard Maraite. Monimediaisen esityksen yksi elementti ovat videot, jotka ovat Smeds Ensemblen johtoryhmässäkin toimivan Ville Hyvösen käsialaa. Hyvönen vastasi myös Smedsin Kansallisteatteriin ohjaaman Tuntemattoman sotilaan videoista.

Ensi vuoden kulttuurikaupungit ovat lainanneet produktioon lavastajan ja äänisuunnittelija.

30-40 -vuotiaiden näyttelijöiden joukkoa komistaa ensi vuonna 70 vuotta täyttävä Kalle Holmberg. Ohjaajana, käsikirjoittajana sekä myös näyttelijänä tunnettu teatterilegenda päätti panna vielä kerran osaamisensa likoon. Fyysisesti vaativa, improvisaatiota hyväkseen käyttävä tekeminen saa kehäketunkin veren kihelmöimään.

- Jotain pitää uskaltaa rikkoa, että voi koota jotakin. On etuoikeus olla tällaisessa ryhmässä ja kohdata omat epävarmuutensa ja kauhut, Holmberg kertoo.

Mental Finland saa ensi-iltansa helmikuussa 2009 Brysselissä. Esityksiä on myös ensi vuoden kulttuuripääkaupungeissa Itävallan Linzissä ja Liettuan Vilnassa.

Suomen Kansallisteatteri nostaa suurteoksen suurelle näyttämölleen ensi syksynä kymmenen kertaa.