Rehnillä nostetta EU:n ulkoministeriksi

Komissaari Olli Rehn halutaan nostaa EU:n tulevaksi ulkoministeriksi laajan kansallisen rintaman turvin. Kokoomuksen euroedustaja Ville Itälä ehdottaa, että kokoomus ja SDP asettuisivat keskustalaisen Olli Rehnin tueksi, sillä Rehnin mahdollisuudet näyttävät jo nyt lupaavilta. Komissaari Rehn itse arvostaa ehdotusta.

talous
Olli Rehn
Olli RehnYLE

Kun umpisolmu Lissabonin sopimuksesta näyttää Irlannin ja komissaarisovun myötä avautuvan, kiihtyy kovaa vauhtia vääntö EU:n huippuviroista. EU:n suurimmat puolueryhmät ovat kaikessa hiljaisuudessa taittaneet viroista peistä, isoimman ryhmän eli konservatiivien kuninkaantekijöitä on lähellä suomalainen eurovaikuttaja.

Europarlamentaarikko Ville Itälän mukaan neuvotteluja on käyty. Itälä korostaa, että pienen maan on hankkeessa yhdistettävä voimansa.

Konservatiivien EPP-ryhmän José Barroso tähyää jatkokaudelle komission puheenjohtajaksi, ja sosialisteilla on tarjolla Tony Blair EU:n presidentiksi. Olli Rehnin osakkeet huipulle ovat nousseet. Itälän mukaan Rehn on ansioillaan laajentumiskomissaarina päässyt mahtiryhmä EPP:n avainvaikuttajien suosioon.

Itälä sanoo, että tämä on selkeästi parempi mahdollisuus kuin silloin, kun puhuttiin Paavo Lipposen mahdollisesta noususta komission puheenjohtajaksi.

Rehn itse toppuuttelee esiinmarssiaan mutta arvostaa Ville Itälän ehdotusta ja tämän esittämää luottamusta. Rehn kuitenkin tähdentää, että nyt yritetään ensisijaisesti saada Lissabonin sopimusta voimaan.

Vuodenvaihteessa aloittavalla puheenjohtajamaalla Tshekillä on valtuudet uuden ulkoministerin etsintään.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen on jo viestinyt tukeaan Rehnille. Kiinnostavaa on nähdä, mikä on SDP:n linjaus. Sen tuki voisi antaa Rehnille nostetta uuden komission toiseksi tärkeimpään tehtävään myös vaikutusvaltaisten sosialistien parissa.

Lähteet: YLE Uutiset