Yhdistelmähoito puree tehokkaimmin eturauhassyöpään

Paikallisesti edennyttä eturauhassyöpää sairastavat saavat parhaan hyödyn, kun heitä hoidetaan sekä säde- että hormonihoidolla. Yhdistelmähoitoa saaneista kuolee kymmenen vuoden aikana noin puolet harvempi kuin pelkkää hormonihoitoa saaneista.

terveys

Yhdistelmähoito on aiemmin todettu paremmaksi kuin pelkkä sädehoito.

Tiedot perustuvat Lancet-lehdessä julkaistuun tutkimukseen, jossa 439 ruotsalais-, norjalais- ja tanskalaismiestä sai hormonihoitoa ja 436 lisäksi sädehoitoa. Miehet sairastivat paikallisesti edennyttä eturauhassyöpää.

Seurannan aikana kuoli 37 yhdistelmähoitoa saanutta ja 79 pelkkää hormonihoitoa saanutta. Eturauhassyöpään kuoli joka neljäs hormoneilla hoidettu, mutta vain joka kahdeksas yhdistelmähoitoa saanut.

Myös muista syistä johtuvat kuolemat olivat vähäisempiä yhdistelmäryhmässä.

Yhdistelmähoito vähensi lisäksi syövän uusiutumista. Syöpä uusiutui yhdellä neljästä yhdistelmähoitoa saaneesta, mutta peräti kolmella neljästä hormonihoidetusta. Erilaiset haittavaikutukset olivat yleisempiä yhdistelmähoitoryhmässä, mutta niiden riski ei ollut poikkeuksellisen suuri.

Tutkijat pitävät tuloksia niin vakuuttavina, että heidän mielestään yhdistelmähoidon pitäisi olla paikallisesti edenneen eturauhassyövän ensisijainen hoito.

Lähteet: Duodecim