Valjakkalan vaiherikas vankeusaika

Juha Valjakkala tuomittiin vuonna 1988 elinkautiseen vankeusrangaistukseen kolmoismurhasta.

Kotimaa

Silloin 23-vuotias Valjakkala oli yhdessä tyttöystävänsä 21-vuotiaan Marita Routalammen kanssa varastanut polkupyörän Pohjois-Ruotsin Åmselessa. Varkaiden perään lähtivät Sten Nilsson yhdessä 13-vuotiaan poikansa Fredrikin kanssa. Valjakkala ampui Nilssonit Åmselen hautausmaalla, miestään ja poikaansa etsimään lähteneen Ewa Nilssonin Valjakkala puukotti kuoliaaksi hautausmaan ulkopuolella.

Oikeuden eteen Valjakkala ja Routalampi joutuivat Ruotsissa. Heidät lähetettiin myös mielentilatutkimukseen, jossa molemmat todettiin terveiksi. Oikeuspsykiatrin lausunnon mukaan Valjakkala on kuitenkin psykopaattinen luonne ja hyvin aggressiivinen. Valjakkala sai elinkautisen ja Routalampi pari vuotta vankeutta avunannosta pahoinpitelyyn.

Useita pakoyrityksiä

Valjakkala siirrettiin Suomeen kärsimään rangaistustaan. Hän yritti paeta vuonna 1991. Huhtikuussa 1994 aseistautunut Valjakkala otti miesopettajan panttivangikseen ja pakeni Riihimäen keskusvankilasta. Hänet tavoitettiin takaa-ajon jälkeen Janakkalasta, jossa hän antautui. Panttivanki ei vahingoittunut.

Valjakkala yritti jälleen paeta 1997 Turun keskusvankilasta Kakolasta, mutta epäonnistui. Vuonna 1999 hän muutti nimensä Nikita Joakim Fouganthineksi.

Toukokuussa 2002 Fouganthine ja hänen silloinen vaimonsa, joka oli tuomittu törkeästä pahoinpitelystä, eivät palanneet lomalta takaisin vankilaan, vaan pakenivat Ruotsiin. Fouganthine jäi kiinni Pohjois-Ruotsin Långtreskissä.

Fouganthine vaati valtiolta 15 000 euron korvausta henkisestä kärsimyksestä, kun hänen ja vaimonsa perhetapaamista lykättiin. Korvausta ei myönnetty.

Maaliskuussa 2004 Fouganthine yritti jälleen paeta, mutta epäonnistui. Marraskuussa 2006 hän pakeni Haminan työsiirtolasta, mutta jäi kiinni Helsingin Maunulasta pari päivää myöhemmin.

Seitsemäs armonanomus hyväksyttiin

Ensimmäisen kerran Valjakkala/Fouganthine anoi armoa vuonna 1991, vain yhdeksän vuoden vankilassaolon jälkeen.

Anomus hylättiin. Toisen kerran Valjakkala/Fouganthine anoi armoa elokuussa 2002, kolmannen kerran maaliskuussa 2003, neljännen kerran maaliskuussa 2004 eli vain viikkoa ennen pakoyritystään. Viidennen anomuksen hän teki 2005 ja kuudennen 2006, jolloin taas pakeni ennen mahdollista armahdusta.

Joulukuussa 2007 Helsingin hovioikeus viimein hyväksyi Fouganthinen hakemuksen ja päätti laskea hänet ehdonalaiseen vapauteen. Fouganthine pääsi valvottuun koevapauteen 25.02.2008. Koevapaus edeltää varsinaista ehdonalaista vapautta, ja sen aikana vapautuvaa vankia valvotaan puhelinsoitoilla, kännykkäpaikannuksella ja tarkastuskäynneillä.

Fouganthine kuitenkin katosi valvotusta vapaudestaan 10.05.2008, mutta jäi kiinni jo seuraavana päivänä lähellä Saariselkää. Rikosseuraamusvirasto päätti peruuttaa Fouganthinen koevapauden, koska hän oli rikkonut sen ehtoja. Hovioikeus päätti 5. kesäkuuta lykätä ehdonalaiseen pääsyä, mistä Fouganthine valitti korkeimpaan oikeuteen.

Lähteet: YLE Uutiset