Kenian vallanpitäjät sopimukseen "totuuskomissiosta"

Kenian poliittisia väkivaltaisuuksia ruotivan tuomioistuimen perustaminen etenee. Kenian hallitus ilmoitti keskiviikkona, että presidentti Mwai Kibaki ja pääministeri Raila Odinga ovat allekirjoittaneet sopimuksen, joka mahdollistaa tuomioistuimen perustamisen.

Ulkomaat

Tuomioistuimen on määrä laatia virallinen raportti viime joulukuun presidentinvaalien jälkeen puhjenneista väkivaltaisuuksista, joissa kuoli 1 300 ihmistä ja yli 300 000 joutui jättämään kotinsa.

Tuomioistuimen tavoitteena on muun muassa osoittaa sellaiset poliittiset johtajat, jotka organisoivat heimojen välisiä väkivaltaisuuksia. Kibakin ja Odingan allekirjoittaman sopimuksen mukaan väkivaltaisuuksista tuomitut eivät enää saa hoitaa julkista virkaa tai asettua ehdolla vaaleissa.

"Kenian erikoistuomioistuimen" perustamiseen tähtäävä lakiesitys menee seuraavaksi parlamentin käsittelyyn. Astuakseen voimaan lakiesityksen täytyy mennä parlamentissa läpi 45 päivän kuluessa. Tuomioistuimen voisi aloittaa toimintansa maaliskuussa.

Kenian väkivaltaisuudet alkoivat, kun Kibaki voitti presidentinvaalit ja oppositio syytti Kibakia vilpistä. Konfliktin taustalla oli kuitenkin Kenian etnisiä rajoja noudatteleva taloudellinen eriarvoisuus.

Kibaki ja Odinga sopivat yhteishallituksen muodostamisesta viime keväänä.

Lähteet: Reuters, AFP, YLE Uutiset