Joulusiivous käy kaupaksi

Siivousyrityksistä parhaat joulusiivousajat on varattu jo keväällä. Joulusiivous on yhä useammassa kodissa muuttunut tavalliseksi viikkosiivoksi.

Joulusiivous
Joulusiivous. Siivooja pyyhkii rätillä ikkunaa.
Moni tilaa ison siivouksen joulun ja kesän kynnyksellä.YLE / Anna Huittinen

Moni saa tänä vuonna joululahjan jo ennen joulua, sillä joulusiivouksen antaminen lahjaksi yleistyy. Siivousyrityksillä on joulun alla kova kysyntä, eikä täksi jouluksi enää saa tilattua siivoojaa. Täksi jouluksi siivousta on enää turha tilata. Parhaat ajat myytiin jo keväällä.

Siivoojan palkkaaminen maksaa noin 30 euroa tunti. Pari siivoojaa tekee niin sanotun joulusiivon 4 tunnissa, eli hintaa tulee reilut pari sataa euroa.

Joulusiivous tarkoittaa eri kodeissa eri asioita. Siivousfirmoilta tilataan aniharvoin esimerkiksi seinien tai kattojen pyyhintää tai esimerkiksi sälekaihtimien putsausta. Kaapit useimmat siivoavat itse.

- Mie en jaksa käsittää et ne jouluks käydään kaikki läpi. Itse siivosin kaikki paikat kesälomalla, niin nyt ei tartte, sanoo työkseen koteja siivoava palveluesimies Minna Pellonperä siivouspalvelu Eijamosta.

Suursiivous on katoava kansanperinne

Niissä kodeissa, joissa siivooja käy säännöllisesti, jolun alla tehdään yleensä tavallinen viikkosiivo - matot ja petivaatteet tuuletetaan, lattiat ja sohvat imuroidaan, lattiat pestään, pölyt ja sormenjäljet pyyhitään.

Alitajunnasta monella tunkeutuu ajatus perusteellisesta suursiivouksesta - katot, seinät, kaapit ja vaatehuone pitäisi siivota. Yhä harvempi tekee sitä joulun alla.

- Tietysti se tulee jostain, että jouluna pitäis olla kaikki niin täydellistä, mutta elämää on kyl joulun jälkeenkin. Että niitä kaappeja voi siivota keväällä, ja onneksi nyt on aika pimeetä, sanoo Eija Ryysy, teetettyään siivouksen yrityksellä.

Kotkan torilla suursiivosta saa monta kuvausta:

- Kaikki paikat, komeroista lähtien. - - Seinät ja katot? Saivartelua... sanoo siivouksen jo tehnyt Keijo Sinivaara.

- Siivooja pistää mun huushollin niin siistiks etten mä ikinä itte onnistuis. Katosta lattiaan, kaikki. Se maksaa vastapalveluksia pitkin vuotta, se on mun siskoni joka sen tekee, sanoo Inka Lylymäki.

On tässä maassa vielä pari sellaistakin, jotka jouluksi putsaavat joka paikan. Joulu ei muuten tule. Kuten Maire Luikin kodissa:

- Vaihdetaan verhot, pestään lattiat, kaapit siivotaan - vähän suursiivouksen tyyliin. Enkä minä ole silti jouluna väsynyt. Kun se vaan kuuluu tehdä, olen nainen ja äiti - minä vain olen sellainen!

Lähteet: YLE Kymenlaakso