Poliisi organisoituu uudelleen

Keskipohjalaispoliisi organisoituu vuodenvaihteessa Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren poliisilaitokseksi. Järjestely luo noin 170 hengen työyhteisön ja uudistaa työtapoja.Vuoden alussa ratkeaa myös Uudenkaarlepyyn poliisiputkan kohtalo.

poliisi
Kuvassa ajaa Ford Mondeo-merkkinen poliisiauto, tie on luminen ja taustalla on mäntymetsää.
YLE/Keski-Pohjanmaa

Vuoden alusta lukien Keski-Pohjanmaan pääpoliisiasema on Kokkolassa ja poliisiasemat Pietarsaaressa ja Kaustisella. Kaustiselta ja Kannuksesta siirretään virkoja Kokkolaan, Kannukseen jää palvelupiste ja yhteispalvelupiste tulee noin kymmenelle paikkakunnalle.

Miten käy Uudenkaarlepyyn putkan?

Uudenkaarlepyyn poliisiputkan kohtalo on ratkaistava heti kättelyssä. Poliisipäällikkö Jouko Potinkara keskustelee asiasta vielä läänin poliisijohdon kanssa. Pietarsaaren poliisi haluaisi, että putka säilyy Uudessakaarlepyyssä kunnes Pietarsaaren poliisitalo valmistuu. Kokkolan poliisi pitäisi mielekkäämpänä Kokkolan putkan käyttämistä. Vaikka poliisipäällikkö ei ole vielä asiaa ratkaissut, hän tuntuu olevan kokkolalaisten kanssa samaa mieltä.

Tilastojen mukaan keskipohjalaisten syntisäkkiin mahtuu noin 14 000 rikosta vuodessa. Asukkaita poliisin toimialueella on nyt 119 885 henkilöä, kunnes Himanka liittyy Kalajokeen ja siirtyy Jokilaakson poliisialueeseen.

Aluevastuusta asiavastuuseen

Poliisin arkityössä aluevastuu vaihtuu asiavastuuseen, eikä maija enää rullaa haja-asutusalueilla kuten ennen nimismiespiirien aikaan.

- Poliisin tutkittavaksi tulevat jutut lajitellaan päivittäistutkintaan ja pitkäkestoiseen tutkintaan, ja sillä tavalla tutkintaa pyritään nopeuttamaan.

-Yhteisellä partioalueella on viisi kenttäryhmää ja kenttäjohtajat ohjaavat partioita. Valmiusajatkaan eivät saisi heikentyä, sanoo poliisipäällikkö Jouko Potinkara.

-Kenttäjohtajille tilanne on varmasti haasteellinen, kun kolmesta työyhteisöstä on leivottu yksi, työtoverit ovat uusia ja on luotava uusi työkulttuuri.

Tuottavuusohjelma karsii lupahallintoa

Kansalaisten ei enää tarvitse hakea palveluitaan kotipaikkakuntansa poliisilta. Avun saa nyt lähimmästä pisteestä.

-Tosin valtion tuotavuusohjelma karsii lupahallintoa ja vaikuttaa palvelupisteiden aukioloaikoihin, Potinkara huomauttaa.

Kun poliisialue on kaksikielinen, myös poliisin palvelut molemmilla kielillä paranevat.

-Teerijärviset voivat saada ruotsinkielistä palvelua Kaustisella. Kielitaito varmistetaan Potinkaran mukaan uusia poliiseja palkattaessa.

Lähteet: YLE/Keski-Pohjanmaa