1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Konkurssisuoja

Palmiasta kantelu EU:n komissiolle

Helsingin liikelaitoksen epäillään saavan kilpailua vääristävää veroetua.

Konkurssisuoja
Koulun keittäjä kaataa perunan keittovedet lavuaariin.
Kouluverkko ohenee siinä missä kouluruokakin.YLE

Helsingin kaupungin liikelaitos Palmiasta tehdään kantelu EU:n komissiolle. Kantelun tekevät Helsingin seudun kauppakamari ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.

Kantelun mukaan Palmia hyötyy kuntia koskevista veroeduista kilpaillessaan samoilla markkinoilla toimivien yksityisten palveluntuottajien kanssa.

Kantelijat katsovat myös, että Helsinki suojaa Palmiaa kilpailulta, koska kaupungin tukipalveluita on avattu kilpailulle vain vähäisessä määrin. Samaan aikaan Palmia on osallistunut kymmeniin tarjouskilpailuihin hyödyntäen asemaansa kaupungin organisaatiossa.

Kauppakamari ja MaRa uskovat myös, että komission tuleva päätös tulee linjaamaan kunnallisten liikelaitosten toimintaa markkinoilla yleisemminkin.

Euroopan komissio otti vastaavaan tapaukseen kantaa, kun se vuonna 2007 katsoi valtion tieliikelaitos Destian saavan kiellettyä valtion tukea veroetujen ja konkurssisuojan muodossa.

" Veroedut ja konkurssisuoja vääristävät kilpailua"

Palmia saa suurimmat hyödyt kunnallisesta asemastaan veroedun ja konkurssisuojan muodossa, kertoo Helsingin Seudun Kauppakamarin toimitusjohtaja Heikki J. Perälä:

- Palmia toimii markkinoilla epäreilulla tavalla ja kohtuuttomilla kilpailueduilla, kun se pystyy hyödyntämään kaupungin organisaatiota koskevia veroetuja ja konkurssisuojaa tehdessään tarjouksia.

Kantelun mukaan Palmia on hyötynyt kunnallisesta asemastaan kahden edellisen vuoden aikana veroetuna 2,5 miljoonan euron verran. Matkailu- ja Ravintolapalvelut ry:n toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan yksittäisessä kilpailutuksessa etu vaihtelee sadoistatuhansista miljooniin euroihin.

- Joka tapauksessa puhutaan kymmenien prosenttien edusta Palmialle, toteaa toimitusjohtaja Lappi.

Apulaiskaupunginjohtaja Sauri: "Palmia myy ulos ylimääräistä kapasiteettiaan"

Kantelussa on listattu 17 avointa tarjouskilpailua, joihin Palmia on osallistunut ja joista se on voittanut yhdeksän. Näiden toimintojen yhteenlaskettu liikevaihto on noin 6 miljoonaa euroa.

Helsingin apulaiskaupunginjohtajan Pekka Saurin mukaan Palmia myy ulos ylimääräistä kapasiteettiaan.

- Vastapainoksi niille urakoille, joita Palmia on hävinnyt muissa kilpailuissa. Ylikapasiteettia voi käyttää myös ulkopuolella, mutta Palmia ei laajennu ulkopuolelle. Palmialla on sellaisia velvoitteita, joita muilla palveluntuottajilla ei ole. Palmia esimerkiksi työllistää vajaakuntoisia ja mikä on oma kustannuseränsä, Palmia ei myöskään lomauta ketään.

Kauppakamari hakee asiasta ennakkopäätöstä liikelaitosten toiminnasta. Se voi vaikuttaa myös kaupunkien kruunun jalokiviin eli sähköyhtiöihin, etunenässä Helsingin Energiaan.

Lähteet: YLE Uusimaa

Lue seuraavaksi