1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

VM:n Jokinen: Talouden supistumisen desimaalilukuja on turha arvailla

Valtiovarainministeriön suhdanneyksikön päällikkö Hannu Jokinen korostaa, että Suomen talouden ensi vuoden kehitys on hyvin riippuvainen kansainvälisestä talouskehityksestä. Tilanne on niin vakava, ettei kasvulukujen desimaaleja haluta arvuutella.

talous

Valtiovarainministeriö ei tuoreessa suhdannekatsauksessaan esittänyt lainkaan numeraalista arviota Suomen ensi vuoden talousurasta.

- Meillä on tekstissä kerrottu, että tilanne on heikko ja heikkenee. Katsauksessa myös todettiin, että kasvu on miinusmerkkistä. Tällä hetkellä ei ole oleellista, mikä on se desimaali, koska nyt on vähän vakavampi tilanne, Jokinen sanoi uutistoimisto Startelille.

Hän muistutti lisäksi, että ministeriö ei antanut uutta ennustetta myöskään viime vuonna tähän aikaan. Valtiovarainministeriön normaalin aikataulun mukaan seuraavan ennusteen on määrä tulla julki helmi-maaliskuussa.

- Tässä on nyt sellainen tilanne, että joudutaan varmaankin jo alkuvuodesta ainakin pohdiskelemaan tilannetta, Jokinen huomautti.

"Kovaa maata ei ole jalkojen alla"

Valtiovarainministeriö tarkastelee tänään julkistetussa katsauksessaan tavallista enemmän maailmantalouden tilaa, koska Suomen ensi vuoden talouskehityksen katsotaan riippuvan ratkaisevasti siitä, milloin ulkomaankauppa ja teollisuustuotanto alkavat piristyä.

- Meillähän on on lähtökohtaisesti kotimainen kysyntä ihan kunnossa, mutta kun Suomi on niin kovin riippuvainen kansainvälisen talouden kehityksestä. Ulkomaankaupan, viennin ja tuonnin, keskimääräinen osuus Suomen kansantuotteesta on lähes 45 prosenttia. Siltä osin kovaa maata ei ole vielä jalkojen alla, Jokinen sanoi.

Valtiovarainministeriön arvion mukaan Suomen kansantuote supistuu ensi vuoden alkupuolella ja säilyy tasoltaan matalana myös vuoden lopulla. Kuluvan vuoden lopun matalan tasoon verrattuna ensi vuoden lopun kasvuluvut voivat kuitenkin olla jo positiivisia.

- Tämä laskelma on tehty sillä oletuksella, että kansainvälinen talouskehitys heikkenee edelleen alkuvuonna, mutta ensi vuoden lopulla tilanne alkaisi jo hiukan kirkastua. Jos ensi vuoden lopulla ei mennä enää alaspäin, tämän vuoden mataliin lukuihin verrattuna ensi vuoden lopulla luvut voivat olla positiivisia.

Talous nojaa kuluttajiin

Kokonaisuudessaan Suomen ensi vuoden talouskasvun odotetaan kuitenkin jäävän negatiiviseksi. Suomen talouden tukena on valtiovarainministeriön näkemyksen mukaan lähinnä yksityinen kysyntä.

- Vaikka työllisyys heikkeneekin, veronkevennykset, korkeat palkankorotukset ja inflaation merkittävä hidastuminen pitävät ostovoiman kasvun ensi vuonnakin aika hyvänä, Jokinen sanoi.

Lähteet: Startel

Lue seuraavaksi