Teatteria remontin keskellä Lahdessa

Lahden kaupunginteatterin ison näyttämön remontti on alkanut. Näyttämötekniikkaa uusitaan kuudella miljooonalla eurolla. Remontin keskellä esitetään myös kahta näytelmää.

remontti
Lahden kaupunginteatterin skenografi Minna Välimäki suunnittelee lavasteita Juhani-näyttämölläYLE / Heikki Ahonen

Yli kaksikymmentä metriä Lahden kaupunginteatterin Juhani-näyttämön yläpuolella risteilee vaijereita ja köysiä.. Nämä nostavat ja laskevat lavasteita. Näyttämöremontin yhteydessä kaksikymmentä viis vuotta vanha tekniikka uusitaan, kertoo tatterin käyttöpäällikkö Jukka Toivonen:

- Ennen lavastetankoja tätyi kiskoa käsin ylös ja alas. Nyt se tapahtuu sähköisesti ja kaiken hoitaa yksi ihminen.

Isot nostimet näyttämön alla ovat olleet viime vuodet käyttökiellossa esitysten aikana turvalaitteiden puutteiden vuoksi. Uusi ohjaus- ja turvajärjetelmä tuo ne takaisin esityskäytöön.

Remontin aikana näyttämölä pyörii kaksi esitystä. Lavasteet muuntuvat nopeasti Piafin ranskalaismilijöstä Aleksis Kiven Olviretken maisemiksi korokkeilla ja pressulla.

-Urakoitsijan kanssa on sovittu, että esitysten aikana ei kovaa ääntä saa kuulua. Remonttimiehet tekevät yleensä päivät töitä, esitykset ovat iltaisin. En usko että suuria törmäyksiä tulee, arvelee Toivonen.

Remontin yhteydessä katsomon tuolit uusitaan. Istumapaikkoja häviää satakunta. Käyttöpäällikkö Jukka Toivosen mukaan kuuden miljoonan euron remontilla Lahden kaupungintatteri yrittää pysyä muiden mukana.

-Edellytykset alkoivat olla huonot nykyaikaisen ja turvallisen teatterin tekemiseen. Kilpailu on markkinoilla kovaa ja meidän on pystyttävä vastaamaan haasteeseen muiden suurten teattereiden kanssa. Niissä on viimeisen viiden vuoden aikana kaikissa jo remontit tehty.

Lähteet: YLE Lahti