Intialaisia salakuljetettiin Suomeen filmiryhmän jäseninä

Intialaisten laittoman maahantulon tutkinta on loppusuoralla. Kansainvälisen rikollisryhmän epäillään järjestäneen Suomeen laittomasti useita intialaisia.

Kotimaa
Passintarkastusta Helsingin Länsisatamassa
YLE

Rikollisryhmän epäillään yrittäneen järjestää laittoman maahantulon Suomeen ja Suomen kautta muualle Eurooppaan kaikkiaan jopa yli sadalle intialaiselle.

Suomessa on vangittuna ryhmän päätekijäksi epäilty vuonna 1969 syntynyt intialaismies. Hänet vangittiin syyskuussa. Juttua on tutkinut Rajavartiolaitoksen Suomenlahden merivartioston rikostutkintayksikkö.

Rikollisryhmän hakemuksen perusteella kaikkiaan 129 viisumia myönnettiin yhteensä 117 henkilölle, jotka ovat syntyneet 1980-luvulla ja kotoisin pääosin Punjabin alueelta. Perusteena olivat Suomessa vuonna 2008 tehtävät elokuvien ja musiikkivideon kuvaukset.

Esitutkinnan mukaan viisumin saaneista 18 ihmistä on varmasti saapunut Suomeen ja heistä kahdeksan laittomasti. Filmiryhmälle annetuilla viisumeilla matkustaneita on pysäytetty kymmenittäin muun muassa Ranskassa ja Schengen-alueen rajalla Tshekissä.

Suomeen saapuneista suurin osa on käännytetty takaisin. Kolme päätyi turvapaikanhakijoiksi, ja he ovat jo saaneet oleskeluluvat. He ovat kertoneet maksaneensa intialaiselle ihmissalakuljettajalle matkastaan, jonka lopullisina kohteina olivat Italia ja Espanja.

Kyeessä on tänä vuonna laajin Suomessa paljastunut laittoman maahantulon järjestäminen. Tapauksen esitutkinta saadaan valmiiksi ensi viikolla, ja syytteet on nostettava viimeistään tammikuun 8. päivänä.

Lähteet: YLE Uutiset