KHO: Kaksi ryöstöjengeihin kuulunutta somalimiestä karkotetaan

Korkein hallinto-oikeus on päättänyt karkottaa kaksi Helsingissä ryöstöjä tehneisiin jengeihin kuulunutta somalimiestä. KHO antoi tiistaina ratkaisunsa tapauksessa, joka koski kolmen somalimiehen karkottamista, koska nämä ovat syyllistyneet Suomessa useisiin rikoksiin.

Kotimaa

KHO katsoo, että kaksi miehistä voidaan karkottaa takaisin kotimaahansa, koska karkottamista puoltavat seikat ovat sitä vastaan olevia painavampia.

Kolmannen miehen kohdalla päädyttiin siihen, että olisi kohtuutonta karkottaa hänet Somaliaan alueelle, jossa hän ei ole koskaan asunut. Mies on asunut Suomessa 10-vuotiaasta asti, yhteensä 16 vuotta. Myös hänen kohdallaan KHO katsoi, että tehtyjen rikosten määrä ja laatu olisivat puoltaneet karkottamista.

KHO laittoi päätöksellään pisteen pitkälle prosessille. Esitykset karkottamisesta teki alun perin vuonna 2005 Helsingin kihlakunnan poliisilaitos. Jokainen miehistä on saanut 2000-luvulla vankeus- ja sakkotuomioita useista rikoksista.

Syksyllä 2007 hallinto-oikeus linjasi, että kolme miestä voidaan karkottaa Suomesta Pohjois-Somaliaan, koska siellä olot ovat tarpeeksi turvalliset ja vakaat elämiseen. Miehet valittivat päätöksestä KHO:een.

Suomen Somaliliiton puheenjohtaja Said Karshe Aden sanoo, että nuorten tekemät rikokset ovat tuomittavia. Hän ei kuitenkaan pidä karkotuspäätöstä järkevänä.

- Yhteiskunnan ongelmat eivät hoidu sillä, että karkotetaan yksi tai kaksi ihmistä, jotka ovat tulleet tänne lapsena. Ongelmat johtuvat jostain muusta. Emme näe sitä järkevänä ratkaisuna, heitä pitäisi kuntouttaa ja auttaa, Said Karshe Aden sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset