Joulurauha on laskeutunut maahan

Suomen Turku on jälleen julistanut joulurauhan aattona puoliltapäivin. Valtakunta hiljentyi joulunviettoon vuosisatain halki säilyneen joulurauhaperinteen myötä.

Kotimaa
Joulukoristeltu mökin ikkuna
YLE

Kansliapäällikkö Jouko K. Lehmusto luki juhlallisen tekstin Brinkkalan talon parvekkeelta Vanhalla Suurtorilla.

Pikkupakkasessa kerääntyi Suurtorille jälleen tuhansia turkulaisia julistusta kuulemaan. Lumeton maakaan ei vähentänyt joulutunnelmaa.

Turun Tuomiokirkon kellojen puolen päivän lyöntien jälkeen Lehmusto levitti juhlallisesti auki keskiaikaisen perinteen mukaisesti valmistetun pergamentin, ja luki perinteisen julistustekstin niin suomeksi kuin ruotsiksikin.

Tilaisuudessa esiintyi myös Laivaston soittokunta johtajanaan musiikkikomentajakapteeni Timo Kotilainen.

"Jumala ompi linnamme" –virsi laulettiin perinteiden mukaan juuri ennen julistusta. Joulurauhan julistamisen jälkeen kaikui yhteislauluna "Maamme". Tilaisuus päättyi tälläkin kertaa "Porilaisten marssiin".

Perinne jatkunut halki vuosisatojen

Joulurauha on julistettu Turussa lähes katkeamatta keskiajalta saakka. Viimeksi julistus jäi lukematta sotavuonna 1939. Nykyisellä paikallaan joulurauha on julistettu vuodesta 1886 lähtien.

Vanhin tunnettu joulurauhan julistus on 1600-luvulta peräisin olevaan tekstiin perustuva suomennos. Nykyisin käytössä oleva teksti perustuu maistraatin sihteerin muistista kirjoittamaan sanamuotoon Turun palon jälkeen 1827.

Brinkkalan talo sijaitsee Turun Vanhalla Suurtorilla. Se rakennettiin alunperin 1500-luvulla, mutta se paloi ja pystytettiin uudelleen 1600-luvulla. Nykyinen uusrenessanssinen julkisivu on peräisin 1800-luvulta. Talo on toiminut muun muassa hotellina, raatihuoneena ja poliisiasemana.

Joulurauhan julistus on välitetty kaikelle kansalle jo vuodesta 1935 radiossa, ja televisiossa julistus on nähty vuodesta 1983 alkaen.

YLE välittää tilaisuuden kaikille Euroopan Yleisradioliiton EBU:n jäsenmaille. Joulurauha välittyy maailmalle myös Ruotsin yleisradioyhtiö SVT Europa –kanavan kautta, kaikkiaan n. 140 maahan.

Joulurauhasta valmistumassa varmuuskopio

Perinteisestä Joulurauhanjulistus-pergamentista on tekeillä myös uusi kopio.

Kansliapäällikkö Jouko K. Lehmuston mukaan nyt käytössä oleva julistusteksti kuvituksineen pyrittiin kopioimaan mahdollisimman tarkasti.

Eroa on kuitenkin itse pergamentissa, sillä aivan samanlaisen materiaalin löytäminen osoittautui mahdottomaksi.

Huolellista työtä vaativan varmuuskopion tekee lietolainen kalligrafian taitaja Merja Koivuniemi. Työnsä hän aloitti jo viime vuonna, ja Lehmuston mukaan se alkaa olla viime silausta vaille valmis.

Nyt käytössä oleva taiteilija Tauno Torpon laatima julistuskäärö on puolen vuosisadan ikäinen, eikä sitä aiota korvata uudella kopiolla ainakaan ilman pakottavaa tarvetta.

Lähteet: YLE Turku