Pakistan siirtää joukkoja Intian-vastaiselle rajalle

Pakistan on alkanut siirtää joukkoja maan Intian-vastaiselle rajalle. Tiedusteluviranomaisten mukaan rajalle siirretään tuhansia sotilaita.

Ulkomaat
Pakistanilaiset mielenosoittajat polttavat Intian lipun
EPA/Akhtar Gulfam

Jo aiemmin Pakistanin on kerrottu peruneen sotilaiden vapaita ja määränneen joukkoja ilmoittautumaan palvelukseen.

Intian ja Pakistanin välit ovat kiristyneet entisestään viime kuussa tehtyjen Mumbain terrori-iskujen jälkeen. Iskuissa kuoli yli 170 ihmistä. Intia on syyttänyt iskuista pakistanilaista Lashkar-e-Taiba-ryhmittymää, jolla on kytköksiä Intiaan kuuluvalle Kashmirin alueelle.

Ydinasevallat Intia ja Pakistan ovat käyneet kolme sotaa Britanniasta itsenäistymisensä jälkeen vuonna 1947. Kaksi sodista on koskenut Kashmirin aluetta. Sota oli lähellä myös joulukuussa 2001, jolloin pakistanilaisiksi epäillyt militantit iskivät Intian parlamenttiin.

Pakistan on tuominnut Mumbain iskut ja kiistänyt kaiken osallisuuden. Maa on tarjonnut tutkinta-apua Intialle, mutta todennut ettei rauhanomaista rinnakkaiseloa pidä tulkita heikkoudeksi.

Kummatkin osapuolet ovat vakuuttaneet, etteivät tahdo sotaa. Samalla maat ovat kuitenkin varoittaneet, että aikovat toimia, mikäli niitä provosoidaan.

Intia varoittaa matkustamasta Pakistaniin

Intia on varoittanut kansalaisiaan matkustamasta Pakistaniin. Intian ulkoministeriön mukaan intialaisten ei ole juuri nyt turvallista matkustaa naapurimaahan.

Varoitus on uusi osoitus ydinasevaltojen kiristyneistä väleistä; Pakistanin kerrotaan pidättäneen Intian kansalaisia Pakistanin toiseksi suurimmassa kaupungissa Lahoressa eilen torstaina tapahtuneen pommiräjähdyksen jälkeen.

Lähteet: Reuters, AP, AFP