Kiinan laivat historialliseen piraattijahtiin

Kiina on lähettänyt kolme sotalaivaansa historialliseen merirosvojahtiin Somalian rannikkovesille. Haikou- ja Wuhan-hävittäjäalukset lähtivät matkaan perjantaina Hainanin saarelta yhdessä huoltoaluksen kanssa.

Ulkomaat
Kiinalainen sota-alus matkalla Somaliaan
Reuters-TV

Aluksissa on yhteensä noin 800 hengen miehistö, heidän joukossaan on 70 erikoisjoukkojen sotilasta. Operaation komentaja, kontra-amiraali Du Jingcheng sanoi Kiinan valtiolliselle uutistoimisto Xinhualle, että joukkojen tarkoitus ei ole hyökätä merirosvojen kimppuun, ainoastaan turvata rannikolla liikennöiviä aluksia.

Operaatiosta tekee historiallisen se, että Kiinan alukset seilaavat Afrikan rannikkovesillä ensi kertaa sitten Ming-dynastian hallinnon 1400-luvulla. Maan laivaston komentaja Wu Shengli muistuttikin, että kyse on kautta aikojen ensimmäisestä kerrasta, kun Kiina suojaa strategisia intressejään sotavoimin.

Merirosvojen hyökkäykset ovat lisääntyneet rajusti Intian valtamerellä ja Adeninlahdella tämän vuoden aikana. Merirosvot ovat hyökänneet vuoden aikana yli sataan alukseen ja heidän uskotaan ansainneen lunnasrahoina kymmeniä miljoonia dollareita.

Myös Japani harkisee kahden sotalaivan lähettämistä alueelle. Japanin operaatiota vaikeuttaa kuitenkin toisen maailmansodan jälkeen luotu perustuslaki, joka rajoittaa tiukasti maan sotilaallisia toimia.

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt joulukuussa päätöslauselman piratismia vastaan. Euroopan unioni on jo aloittanut oman operaationsa merirosvojen taltuttamiseksi. Operaatiossa on mukana kuusi sota-alusta, kolme tiedustelukonetta ja neljä helikopteria.

Lähteet: Reuters, AFP, YLE Uutiset