Virkkunen ehdottaa oppisopimuksia myös korkeakoulutetuille

Perjantaina virkaan nimitetty uusi opetusministeri Henna Virkkunen (kok.) toivoo, että myös korkeakoulutetuille voitaisiin aloittaa oppisopimustyyppinen täydennyskoulutus.

talous
Henna Virkkunen vannoo virkavalan
YLE

Uutena opetusministerinä Henna Virkkunen haluaa saada jo hallituksen talven elvytyspakettiin lisää rahaa homekoulujen korjauksiin sekä korkeakoulutetuille mahdollisuuden täydentävään oppisopimuskoulutukseen. Esimerkiksi insinöörit voisivat hankkia erikoistumiskoulutuksen ja epäpätevät sosiaalityöntekijät pätevyyden oppisopimuksen avulla.

Virkkunen toivoo, että aikuiskoulutuksen rahoitukseltaan ja hallinnoltaan kirjava kenttä voitaisiin yhtenäistää.

- Meillä ei tähän asti ole esimerkiksi voinut tarpeeksi lukea hyväkseen jo opittua - jo aiemmin opittua silloin kun haluaa täydentää opintojaan.

Virkkunen arvioi tiedotustilaisuudessa, että täydennyskoulutukselle olisi nyt otollinen aika.

Virkkunen pelkää, että yritykset vähentävät tutkimus- ja kehitysrahojaan. Hänen mukaansa myös valtion on huolehdittava tutkimusmäärärahoista.

Opetusministeriö päättää joulun jälkeen, mitä se esittää hallituksen elvyttävään lisäbudjettiin. Hallitus on jo aiemmin tehnyt päätöksiä siitä, että homekoulujen korjauksiin annetaan lisää rahaa.

Ei kantaa Kuopion hammaslääketieteelliseen

Virkkunen ei ota suoraan kantaa hammaslääketieteellisen koulutuksen aloittamiseen Kuopiossa. Päätös asiasta tehdään hallituksen budjettikehysneuvottelujen yhteydessä.

Virkkunen sanoo jyväskyläläisenä tuntevansa hyvin Itä-Suomen hammaslääkäriongelmat. Hän huomautti, että akuuttiin ongelmaan koulutuksen aloittaminen ei heti vaikuttaisi.

Poliittiset avustajat jatkavat

Opetusministerin vaihdos siunattiin tänään virallisesti tasavallan presidentin esittelyssä, jonka jälkeen uusi ministeri vannoi valan valtioneuvoston yleisistunnossa.

Istunnossa todettiin muun muassa ministerien työnjako ja sijaiset. Opetusministerin valtiosihteerinä jatkaa valtiotieteiden maisteri Heljä Misukka ja erityisavustajan tehtävissä jatkaa valtiotieteiden maisteri Laura Rissanen.

Virkkusen edeltäjä, Sari Sarkomaa (kok.) ilmoitti viime torstaina jättävänsä ministerin tehtävät perhesyistä. 36-vuotias Virkkunen on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja tutkija. Hän toimii kokoomuksen varapuheenjohtajana ja kokoomusnaisten puheenjohtajana.

Lähteet: YLE Uutiset