YK vaatii loppua Gazan väkivaltaisuuksille

YK:n turvallisuusneuvosto vaatii välitöntä loppua Gazan väkivaltaisuuksille.

Ulkomaat
YK:n turvallisuusneuvosto
Justin Lane / EPA

Sekä Israelia että Gazaa hallitsevaa Hamas-järjestöä vaaditaan toimimaan alueen humanitaarisen kriisin helpottamiseksi. Lausunnon mukaan osapuolten on varmistettava, että Gazassa elävät ihmiset saavat riittävästi ruokaa, polttoainetta ja lääkkeitä.

Hätäistunto hyväksyi Venäjän luonnosteleman ei-sitovan lausunnon, jossa vaadittiin Israelin ilmaiskujen lopettamista. Lisäksi palestiinalaisjärjestöjä vaaditaan lopettamaan raketti-iskut Israeliin.

Aloitteen hätäistunnosta teki Libya, joka on tällä hetkellä ainoa arabimaa turvallisuusneuvostossa. Neuvosto kokoontui suljettuun hätäistuntoon varhain lauantaina Suomen aikaa.

Kokouksen alkaessa oli epäselvää, olivatko turvallisuusneuvoston jäsenmaat riittävän yksimielisiä, jotta ne voivat antaa yhteisen lausunnon Lähi-idän tapahtumista.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on vaatinut välitöntä loppua Gazan väkivaltaisuuksille.

YK:n ihmisoikeuskomissaari: Israelin sotatoimet suhteettoman kovia

YK:n ihmisoikeuskomissaari Navi Pillay on huolestunut pommitusten kuolonuhrien suuresta määrästä.

Hän kehottaa Israelia välttämään iskuja siviilejä vastaan ja pidättäytymään toimista, joita voidaan pitää joukkorangaistuksena.

Pillay vaati lausunnossaan molempia osapuolia lopettamaan väkivaltaisuudet ja estämään inhimillisten kärsimysten jatkuminen. Hän vaati myös avustuskuljetusten sallimista Gazaan sekä riippumattomien tarkkailijoiden lähettämistä alueelle.

Lähteet: Reuters, AP, AFP