1. yle.fi
  2. Uutiset

Signmarkin viisuhaaste lähenee

Suomen edustajapaikasta Eurovision laulukilpailuun Moskovaan kisataan tammikuussa neljänä viikonloppuna.

Yle Uutiset viittomakielellä
Signmark
SignmarkJyrki Valkama / YLE

Kuurojen yhteisössä ensimmäinen viittomakielinen viisuartisti on jo nyt historiallinen etappi. Signmarkin osallistuminen sai kuurojen ja huonokuuloisten järjestöt vaatimaan viisukarsintohin niin tekstitystä kuin tulkkiruutuakin. Tulkkausta viittomakielelle ei teknisten ratkaisujen vuoksi tule, mutta Yle tekstittää viisukarsinnat teksti-tv:n kautta. 2009 Euroviisujen vastaava tuottaja Merete Manninen kertoo, että teksti-tv valittiin sen toimintavarmuuden vuoksi.

- Niin sanotussa suorassa tekstityksessä on yhä epävarmuuksia, koska eri digiboksit reagoivat eri tavoin Ylen lähettämään signaaliin. Siksi päätimme toteuttaa tekstityksen varman päälle teksti-tv:n kautta.

Kaikille muusikoille Euroviisuihin osallistuminen ei ole itsestäänselvää. Erityisesti rock-piireissä mietitään tarkkaan, miten kisaan osallistuminen vaikuttaa rock-uskottavuuteen. Myös Signmarkin äänenä toimiva hip-hop-artisti Brandon sanoo, että viisujen musiikki on ollut niin pop-painotteista, ettei hän ole haaveillut Euroviisuissa esiintymisestä.

- Mutta nyt kun saatiin kutsu, päätettiin Signmarkin kanssa muuttaa sitä tällaisina uranuurtajina.

Signmark itse sanoo, että Lordin voitto kaksi vuotta sitten tasoitti tietä myös viittomakieliselle hip-hopille.

- Lordi onnistui rikkomaan Euroviisun perinteistä kaavaa ja se on Signmarkinkin tavoite; murtaa muureja ja muuttaa mahdoton mahdolliseksi. Lordi teki saman Euroviisuille.

Suomen karsinnoissa paikasta Moskovaan kilpailee 12 artistia. Pyydettäessä Signmark ja Brandon suostuivat nimeämään mielestään pahimmat kilpakumppanit. Signmark pitää kovana vastuksena samassa karsinnassa esiintyvää Jari Sillanpäätä, jolla on vankka kannattajajoukko. Brandon naureskelee, että kovin vastustaja on Remu - hän kun on paha jätkä.

Viisukarsinnat alkavat tammikuun yhdeksäntenä, Signmark kisaa paikasta Moskovaan kolmannessa karsintaryhmässä 23. tammikuuta.

Lähteet: YLE Uutiset / Heli Vanhatupa

Lue seuraavaksi