1. yle.fi
  2. Uutiset

Inarissa tehdään porosta muotia

Saamelaisalueen koulutuskeskuksen Poro muotiin -hankkeen tavoitteena on vahvistaa poron nahasta saatavien käsityömateriaalien tunnettavuutta myös Lapin ulkopuolella. Kaksivuotisen hankkeen aikana käsityöntekijät kehittävät ja valmistavat uudenlaisia poronnahkatuotteita.

poronnahka

Hankkeen vetäjän Virpi Jääskön mukaan poromateriaalit sopivat perinteisten käsitöiden lisäksi myös nykyaikaisten tekstiilien valmistamiseen.

-Puolivuotiaan, vuoden ikäisen kermikän nahka on melko ohutta ja siitä voi tehdä ihan mitä vain tuotteita, joiden pitää olla pehmeitä.

Jääskö kertoo, että poron sisnanahasta eli parkitusta ja käsin pehmitetystä vuodasta voi valmistaa housuja, toppeja, hameita ja laukkuja.

Uusia tuotteita hopusti

Poro muotiin -hanke alkoi joulukuun alussa. Hankkeen tiimoilta tuotekehittelyä ei ole vielä aloitettu, mutta ensimmäiset työpajat pidetään tammikuussa. Tuolloin uusia tuotteita aletaan suunnittelemaan ja valmistamaan pikavauhtia sillä ensimmäinen muotinäytös kolkuttelee jo ovella.

- Tarkoitus on mennä Ouluun helmikuun alussa Poroferiaan esittelemään tuotteita. Meidän pitää olla tosi ahkeria tammikuussa, jotta ehdimme valmistaa tällä hetkellä päässämme ideanasteella olevia tuotteita sinne, naurahtaa Outi Jääskö.

Poron sisnanahan soveltuvuutta muidenkin kuin perinteisten käsitöiden valmistamiseen on kokeiltu aiemmin Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa Sisnaa poronnahkaa -hankkeessa.

Tuolloin hankkeeseen osallistuneet käsityöntekijät ompelivat suunnittelimiaan mekkoja, hameita, liivejä ja takkeja. Tuotteita esiteltiin pari vuotta sitten oppilaitoksen omissa muotinäytöksissä.

- Koulun tekstiilityön lehtori valmisti sisnasta iltapuvun, joka varmasti kelpaisi mihin tahansa gaalailtaan, Jääskö kertoo ylpeänä.

Opaskirjanen tekeille tammikuussa

Poro muotiin -hankkeen vetäjä Virpi Jääskö sanoo, että tuotekehittely alkaa tammikuussa käsityöntekijöiden työpajatyöskentelyllä. Ensimmäisessä työpajassa tutustutaan materiaaliin ja opetellaan nahan koneellista ompelua.

Työpajatyöskentelystä kerätään kuva ja oppimateriaalia. Tavoitteena on julkaista opaskirjanen uutuustuotteiden syntyprosessista. Hankkeen viime vaiheissa aiotaan järjestää poronnahka tuotteiden suunnittelukilpailu.

Lähteet: YLE Lappi

Lue seuraavaksi