Reinot työllistävät Pälkäneellä

Reino- ja Aino- kotitossujen suosio tuo työtä kotimaahan. Pälkäneellä ommellaan jalkineiden kangasosia. Työntekijämäärä saattaa kaksinkertaistua nykyisestä vajaasta kymmenestä ensi vuonna.

Pälkäne
Reino-tossuja tehtaalla.
Jalkineiden kangasosia ommellaan nyt Pälkäneellä. Loppukokoonpano tapahtuu Lieksassa.YLE / Katja Salminen

Reino- ja Aino -tossujen suosio tuo töitä Pälkäneelle.

Jalkineiden kangasosia tehdään nykyisin Pälkäneellä entisen P & J Muodin tiloissa. Pälkäneellä tehdään noin kolmannes päällysosien kokonaismäärästä. Loput valmistetaan Lieksassa, jossa niihin paistetaan pohjat kiinni Suomen Kumitehtaalla.

Varsinkin joulun alla on kiirettä, kertoo Ompelimo Urho Oy:n esimies Leena Sintonen.

- Töitä riittää. Ensi vuosi on kokonaan myyty, ja kapasiteettia voidaan saada lisää.

Kotimaisuus ja paikallisuus kiinnostavat

Monesta kaupasta tuote on jopa loppunut viime viikkoina kesken. Tehtaanmyymälässä Pälkäneellä tavaraa on riittänyt ja asiakkaita käy tasaiseen tahtiin - ostoksilla tai ainakin harkitsemassa.

Kotimaisuus ja paikallisuus ovat etu, arvioi tutustumaan tullut Seppo Kääriäinen Luopioisista.

- Tulimme mielenkiinnosta katsomaan tehtaanmyymälää. Sehän on suorastaan kansalaisvelvollisuus.

Menekki näkyy työntekijämäärässä

Reinojen ja Ainojen menekki on muutamassa vuodessa viisinkertaistunut 300 000 pariin vuodessa. Rahassa mitattu liikevaihto on peräti seitsenkertaistunut.

Alkavana vuonna menekki voi olla jo 500 000 paria. Se näkyy myös työntekijämäärässä, toteaa Aino ja Reino Oy:n toimitusjohtaja Arto Huhtinen.

- Ensi vuosi menee Reinojen ja Ainojen ompelun parissa. Pikku hiljaa aletaan tehdä myös muuta ompelutyötä. Alkuvuodesta olemme palkkaamassa kymmenisen työntekijää lisää.

Tuotanto laajenee taantumaa uhmaten

Reino-jalkineet ovat suomalaista käyttöesinehistoriaa, ja monin tavoin vastavirtaa. Tuotanto oli jo pitkään ulkomailla, mutta palasi muutama vuosi sitten kotimaahan Suomen Kumitehtaalle.

Nyt, taantuman uhkasta huolimatta, tuotanto laajenee ja mallisto monipuolistuu. Reinoista on jo saatu uusia värisävyjä perinteisen ruskeakeltaisen rinnalle.

Ensi vuoden aikana voidaan nähdä muitakin jalkinetyyppejä, jotka hyödyntävät samaa muotokieltä.

Lähteet: YLE Tampere