Vaalirahailmoituksissa loppukiri

Uudet valtuutetut ovat ottaneet loppukirin vaalirahoitusilmoitusten teossa. Jyväskylässä lähes kaikki varsinaiset valtuutetut ovat ilmoittaneet vaalikulunsa säädetyssä ajassa.

Kampanja-/vaalirahoitus
Vaalirahailmoitusten viimeinen jättöpäivä: 29.12.2008.
YLE Petteri Juuti

Kuntavaalimainontaan on maakunnassa käytetty varsin vaatimattomia summia. Eniten eli muutamia tuhansia euroja kampanjointiinsa käyttivät muutamat Jyväskylän valtuustopaikkaa tavoitelleet ehdokkaat.

Selvitys vaalirahoituksesta piti tehdä oman kunnan keskusvaalilautakunnalle viimeistään tänään. Valtuutetun ja varavaltuutetun tulee ilmoittaa paitsi käytetty rahamäärä myös se, paljonko kampanjointiin kului omaa ja paljonko muiden rahaa. Lahjoittajien nimi pitää kertoa, jos yksittäinen lahjoitus ylittää tuhat euroa. Kuitteja ei vaadita, joten ilmoitus on kunkin ehdokkaan omantunnon varassa.

Kokoomuksen Jaakko Selin jätti vaalirahoitusilmoituksensa Jyväskylän keskusvaalilautakuntaan tänään. Selin käytti kampanjointiin Jyväskylän valtuutetuista eniten eli liki 7000 euroa.

-Olen kunnallisjärjestön puheenjohtaja, ja nyt näihin kuntaliitosneuvotteluihin meni niin paljon aikaa, etten ehtinyt riittävästi normaaliin vaalityöhön. Silloin piti hiukan ostaa näkyvyyttä, Selin toteaa.

Valtuustoon mennään omalla rahalla

Eduskuntavaalien jälkeen käyty vaalirahakeskustelu vaikutti ulkopuolisen rahan hankintaan myös nyt kunnallisvaaleissa.

-Ulkopuolisen rahoituksen saaminen oli tosiaan hankalaa, ja siihen varmasti vaikutti tämä eduskuntavaalien vaalirahakohu, Kokoomuksen Jaakko Selin vahvistaa.

Suurin osa ehdokkaista on rahoittanut kampanjansa pääosin omalla raha. Jyväskylän äänikuningatar Henna Virkkunen käytti kuntavaaleihin lähes 6000 euroa, pelkästään omaa rahaa.

Yli 5000 euroa kampanjointiin käytti Jyväskylässä myös keskustan Pirkko Selin.

Yli 4000 euroa kuluttivat muun muassa Kokoomuksen Antti Rastela ja Ari Hiltunen, demareiden Kimmo Suomi, kristillisdemokraattien Marika Visakorpi ja keskustan Aila Paloniemi ja Mauri Pekkarinen.

Valtuustoon mentiin Jyväskylässä pienelläkin rahalla, jopa nollabudjetilla, kuten Kokoomuksen korpilahtelainen ehdokas Markku Aarnos. Pienen budjetin ehdokkaat hyödynsivät yleensä nettiä mainonnassaan.

Nuorten valtuutettujen budjetit olivat pääsääntöisesti korkeintaan muutamia satoja euroa. Poikkeuksen muodostaa valtuuston nuorin, kokoomuksen Hennariikka Andersson 3000 euron vaalikuluillaan.

Vaaleihin kuluneet rahamäärät kohosivat tuhansiin vain Jyväskylässä. Niin Laukaassa, Muuramessa kuin Äänekoskellakin vain kaksi ehdokasta ilmoittaa käyttäneensä kampanjointiin yli tuhat euroa.

Viitasaarella, Joutsassa ja Karstulassa suurimmat summat jäivät reilusti alle tuhannen euron. Iso osa ehdokkaista käytti kuntavaalimainontaan korkeintaan muutamia kymmeniä euroja.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Virpi Kotilainen