"Waltari on aina ajankohtainen"

Mika Waltaria on muistettu kuluneena juhlavuotena niin näyttelyillä, seminaareilla kuin kirjallisilla teoksillakin. Sata vuotta sitten syntyneen, runsaasti huomiota saaneen kirjailijan ovat löytäneet myös uudet sukupolvet.

kulttuuri
Mika WaltariYLE

Kuluneen vuoden perusteella voidaan puhua jopa Waltari-boomista, sillä pelkästään Suomessa erilaisia Waltari-tapahtumia on järjestetty satakunta. Kirjailijaa on muistettu muuallakin Euroopassa.

- Välimeren maat, joita Waltari käsittelee melko paljon historiallisissa romaaneissaan, ovat olleet tänä vuonna hyvin kiinnostuneita Waltarista. Eri maat ovat osallistuneet juhlavuoteen järjestämällä juhlia omassa maassaan, kertoo Mika Waltari-seuran puheenjohtaja Anssi Arohonka.

Waltarin kirjoista on otettu runsaasti uusintapainoksia. Vuonna 2008 hänestä kirjoitettiin vihdoin elämäkerta, Panu Rajalan Unio Mystica.

Yllättäväksi hitiksi ovat kuitenkin nousseet Waltarin vähemmän tunnetut matkakirjat.

- Lähdin Istanbuliin ja Yksinäisen miehen juna ovat ikään kuin tehneet uuden tulemisen. Matkakertomuksia ei ilmesty niin paljon, joten ihmiset ovat ostaneet Waltarin matkakirjoja tähän tarkoitukseen, nojatuolimatkailuun, kertoo Akateemisen kirjakaupan myyntipäällikkö Arja Litmanen.

Myös Ateneumin Waltari-näyttely on herättänyt runsaasti huomiota. Tähän mennessä näyttelyn on käynyt katsomassa yli 80 000 ihmistä. Näyttelyn rakenne on harvinainen, sillä siinä yhdistyvät toisiinsa kaksi eri taiteenlajia.

- Ateneumissahan on usein järjestetty klassikkonäyttelyitä ja epookkinäyttelyitä. Tämä Waltari-näyttely on poikkeus, koska tässä on sidottu tiiviisti yhteen kirjailijan ja hänen suosimiensa viiden kuvataiteilijan teokset, kertoo Kuvataiteen keskusarkiston johtaja Ulla Vihanta.

Juhlavuoden antia ovat olleet myös postimerkit ja juhlaraha, mutta Mika Waltari-seuran puheenjohtaja Anssi Arohongan mukaan merkittävintä on kuitenkin Waltari uudelleenlöytäminen:

- Ihmiset ovat innostuneita lukemaan Waltaria ja kaivamaan kotihyllystään kenties jo hieman pölyttyneitä Waltareita luettavakseen ja todenneet että Waltari on aina ajankohtainen.

Lähteet: YLE Uutiset