Nilsiässä rengastettu pääsky Etelä-Afrikassa

Nilsiässä kesällä rengastettu haarapääsky on havaittu Etelä-Afrikkalaiselta kosteikkoalueelta. Havainto on harvinainen, vaikka Mount Morelandin kosteikko on Etelä-Afrikan suurin haarapääskyjen talvehtimispaikka.

haarapääsky (haarapääskyt)
Etelä-Arikasta löytynyt, Nilsiässä rengastettu haarapääsky
Nilsiässä rengastettu haarapääskyBirdLife

Nilsiässä viime heinäkuussa poikasena rengastettu haarapääsky on löydetty Etelä-Afrikasta Mount Morelandin kosteikolta.

Löytö on harvinainen, sillä lintujärjestö Birdlifen mukaan suomalainen pääsky on ensimmäinen Euroopassa rengastettu lintu, joka on tavattu Etelä-Afrikan suurimmalla haarapääskyjen talvehtimispaikalla.

Pääsky on matkannut talvehtimisalueelleen 11 000 kilometrin matkan.

- Lintu oli poikanen, kun rengastaja Pertti Hartikainen rengasti sen Pohjois-Savon Nilsiässä heinäkuun lopulla, kertoo museomestari Seppo Niiranen Luonnontieteellisen keskusmuseon rengastustoimistosta.

Mount Moreland on osa Victoria -järven kosteikkoaluetta.

Durbanin kaupungin pohjoispuolella sijaitsevalla kosteikolla talvehtii jopa kolme miljoonaa haarapääskyä.

Suomessa haarapääskyjä arvioidaan 130 000 - 180 000 paria. Birdlifen mukaan laji on vähentynyt meillä kolmanneksella kahdessa vuosikymmenessä.

Mount Moreland on BirdLifen erityistarkkailussa, koska se on ollut vaarassa tuhoutua Durbanin La Mercy -lentokentän laajennuksen vuoksi.

BirdLifen suojelukampanja on kuitenkin pelastamassa kosteikon, sillä nyt lentokentän laajennustöitä tehdään lintuasiantuntijoiden valvonnassa ja pääskyjen talvehtimisoloja vaarantamatta.

Lähteet: YLE Savo