Asuntolainat menevät kehnosti kaupaksi

Kotitaloudet ottavat yhä vähemmän asuntolainoja. Uusia asuntolainoja nostetaan yhtä vähän kuin vuonna 2003.

talous

Suomen pankin tilastojen mukaan kotitaloudet nostivat marraskuussa uusia asuntoluottoja 1,1 miljardin euron edestä. Vielä lokakuussa summa oli 1,3 miljardia euroa.

Myös asuntolainakannan vuosikasvu on hidastunut. Marraskuussa kasvu oli 9,2 prosenttia, kun vielä lokakuussa se oli 9,8.

Korot alamäessä

Marraskuussa nostettujen lainojen keskikorko laski lokakuusta 0,48 prosenttiyksikköä 5,04 prosenttiin. Marraskuussa otetuista uusista asuntolainoista yli 70 prosenttia sidottiin euribor-korkoihin. Vielä lokakuussa euriboreihin sidottiin vain 39 prosenttia uusista lainoista.

Kaikkiaan kotitalouksilla oli marraskuun lopulla rahalaitoksilta otettuja asuntolainoja 67,5 miljardia euroa. Lainojen keskikorko oli 5,40 prosenttia. Keskikorko laski 0,6 prosenttiyksikköä lokakuusta.

Talletukset kasvussa

Kotitalouksilla oli marraskuussa talletuksia 73 miljardin euron edestä. Lukema on 14,3 prosenttia suurempi kuin vuosi sitten ja 416 miljoonaa suurempi kuin lokakuussa.

Talletuskannan keskikorko oli marraskuussa 2,99 prosenttia.

Kotitalouksien talletuskantaa nostivat yön yli -talletukset ja sijoitustilitalletukset. Sen sijaan määräaikaistalletusten määrä laski ensi kertaa sitten tammikuun 2007.

Lähteet: Suomen Pankki / YLE Uutiset