1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lapin lääni

Lapin uutisvuosi 2008

Lapin vuosi on ollut värikäs ja dramaattinen. Maakunnasta on hävinnyt satoja työpaikkoja ja kansainvälinen finanssikriisikin ulotti vaikutuksensa pohjoisimpaan Suomeen asti. Mutta vuoden aikana on tapahtunut myös paljon positiivista.

Kemijärven sellutehdas lakkautettiin vuonna 2008. Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Uudenvuodenyönä Rovaniemen keskustan grillikioskin edustalla sattunut puukotus herätti pelkoa katuväkivallan lisääntymisestä läänin pääkaupungissa. Grillisurmaaja tuomittiin elokuussa 10,5 vuodeksi vankeuteen.

Politiikassa puhutti myös ministeri Mauri Pekkarisen hankeen heittäminen Ylläksellä helmikuussa. Vapaalla ollut poliisi oli pyöräyttänyt superministerin hankeen. Jutussa ei aloitettu poliisitutkintaa, mutta hankeenheittäjä erosi poliisin palveluksesta.

Kemijärven sellutehdas suljettiin

Ns. massaliike taisteli alkuvuoden. Liike yritti vaikuttaa 'hallitusherroihin', eduskuntaan, yhtiön johtoon, tasavallan presidenttiin ja jopa EU-komissioon. Se järjesti mielenilmauksia paitsi tehtaalla myös Helsingissä eduskuntatalon portailla, mutta mikään ei enää auttanut - huhtikuussa tehdas kylmeni.

Sellutehtaan kylmeneminen vaikutti varmasti keskustan rökäletappioon kuntavaaleissa Lapissa.

Tehtaan tiloihin tuli Anaika Group, joka alkoi perustaa liimapalkkitehdasta. Yritys, jonka nimi muuttui myöhemmin Arktos Groupiksi, herätti epäilyksiä: yrityksen johtaja ja valtionyhtiöistä vastaava ministeri Häkämies olivat aikanaan kauppakamariveljiä.

Yrittäjät eivät lannistuneet vastarinnasta ja epäluuloista, vaan jatkoivat yrityksen perustamistöitä. Kemijärven kaupunki yritti pakkolunastaa tehdasta, mutta valtioneuvosto tyrmäsi haaveen. Massaliike aikoi perustaa uuden tehtaan Kemijärvelle, mutta uuden yhtiön perustaminen ei lopulta edennyt suuria puheita pidemmälle.

Kemijärvelle toki luvattiin korvaavia työpaikkoja, kuten Kelan puhelinpalvelukeskuksen, joka avattiin syksyllä. Valtiovalta lupaili myös sähköistää Kemijärven radan, jonka yöjunaliikenne ehdittiin jo aiemmin vähäksi aikaa keskeyttää. Sähköistämisen aika tosin on aikaisintaan vasta ensi vuosikymmenellä.

Vaalirahajupakka ravisutti Lappiakin

Kehittyvien maakuntien Suomi –yhdistys oli tukenut eduskuntavaaleissa monia nimekkäitä poliitikoita, mm. ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrystä, ex-ministeri Hannes Mannista ja Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtajaa Ari Ruotsalaista.

Ruotsalaisen jääviyttä epäiltiin, kun hän oli ollut päättämässä vaalitukiyhdistykseen liittyvän Nova Groupin tonttikaupoista. Valtuusto tyytyi kuitenkin Kuntaliiton vapauttavaan lausuntoon Ruotsalaisesta ja kohu laantui.

Jokeen tulvi vain petrolia

Lentopetrolisäiliöauton suistuminen tieltä huhtikuussa Rovaniemen Hirvaalla säikäytti ja huolestutti väkeä. Kemijokeen ehti valua noin 15 000 litraa lentopetrolia, mutta sen haitat ympäristöön jäivät lopulta yllättävänkin pieniksi, vaikka paikalliset valittivat kerosiinin katkusta.

Ounasjoelle povattiin alkuvuonna jopa ennätystulvia, mutta lopulta mökit ja talot jäivät kuiviksi eikä isoja vahinkoja syntynyt.

Pokka Helsinkiin

Lapin maaherra Hannele Pokka lähti Helsinkiin ympäristöministeriön kansliapäälliköksi syksyllä. Pokan avioero puhutti kansaa kesällä. Pokan tilalle pätkämaaherraksi nousi Timo E. Korva.

Urheilumaailmassa kuohui

Harri Olli erotettiin maajoukkueesta peräti kahdesti – kummallakin kerralla kisareissulla hummailun takia. Olli palasi komeasti joukkueen riveihin syksyllä. Hänen seikkailunsa kirvoitti runsaasti kommentteja Lapin Radion nettisivuilla.

Harri Olli herätti pahennusta myös kesällä, kun hän jäi kiinni rattijuopumuksesta ja ylinopeudesta.

RoPS pysyi otsikoissa

Urheiluväkeä puhutti myös RoPSin päävalmentajan Tom Saintfietin potkut alkuvuonna. Jotkut väittivät belgialaisluotsia rasistiksi, mutta väitteet kiistettiin.

Elokuussa Rovaniemen Palloseura antoi potkut ukrainalaiselle maalivahdille sopupeliepäilyn vuoksi. Lokakuussa RoPS oli taas sopupeliepäilyjen kohteena ja potkut sai virolaistoppari. RoPSin manageri Jouko Kiistala kohahdutti lausunnollaan, jonka mukaan RoPSissa ei pelaisi ensi kaudella yhtään venäjää äidinkielenään puhuvaa pelaajaa.

RoPSin liigalisenssiä jännättiin alkuvuonna, lopulta se heltisi, kunhan Rovaniemen keskuskentälle tulisivat liigavaatimukset tättävät valot. Niinpä kentälle nousivat paljon porua herättäneet, kaupunkikuvaa muuttaneet valot. Valot saivat irvileuoilta lempinimen kärpäslätkät.

Menestystä verkon ja ratin takana

Hyviä uutisia lappilaisurheilun saralta tuli myös, kun rovaniemeläinen Santasport uusi lentopallon Suomen mestaruuden ja rovaniemeläinen Jukka Honkavuori ylsi Formula Ford-sarjan Suomen mestariksi.

Luopumisen tuskaa koettiin, kun yhdistetyn maailmanmestari Hannu Manninen ilmoitti toukokuussa, että lopettaa urheilu-uransa ja keskittyvänsä lentäjänopintoihinsa.

Poliisi toimittajana

Poliisi naamioitui toimittajaksi ja esti turvapaikkaa hakeneen miehen polttoitsemurhan Rovaniemellä elokuussa.

Raittijärven myrkkypuut

Kesällä kerroimme, kuinka osa paikallisista poromiehistä oli huolissaan Käsivarren Raittijärvelle rakennettavasta pitkospuutiestä. Kyläläiset sen sijaan kannattivat tietä.

Osa tiestä rakennettiin vanhoista puhelinpylväistä, jotka on kyllästetty arseenipitoisella CCA:lla. Jälkikäteen viranomaiset selvittivät, että puista ei ole tihkunut myrkkyä ympäristöön.

Marjanpoimijoita maailmalta

Ulkomaiset marjanpoimijat herättivät taas kateutta ja porua kesällä. Poimijoiden moitittiin vieneen marjoja asuintalojen läheltä ja sotkeneen luontoa. Suuria marjanostajia syytettiin Ylen tv-ohjelmassa kovin sanoin poimijoiden hyväksikäytöstä, mutta marjanostajat kiistivät syytökset.

Lentomäkitaisto päättyi Suomun voittoon

Museovirasto tyrmäsi Aavasaksan lentomäkihankkeen lausunnollaan helmikuussa. Hiihtoliitto antoi niinikään ehdollisen tukensa helmikuussa Suomulle.

Kemijärveläiset käyvät edelleen lobbaustaistoa Suomun lentomäen puolesta. Ratkaisevia päätöksiä valtiovallan tuesta odotetaan tulevaisuudessa.

Rovaniemen HIV-mies tuomiolla

Koko valtakuntaa vavisuttanut, tahallaan virusta naisiin tartuttanut mies oli käräjillä huhtikuussa peräti kaksi viikkoa. Tuomio oli 10 vuotta vankeutta. Juttu jatkuu hovioikeudessa keväällä 2009.

Tornihotelli tai kylpylä

Rovaniemellä puhutti paljon myös Valionrannan meijerin tontille kaavailtu hotellihanke, joka meni osuuskauppaväelle. Joen rannalle suunnitellaan massiivista tornihotellia. Mutta hotellista on toistaiseksi riittänyt vain paljon puhetta, mitään päätöksiä sen rakentamisesta ei ole vielä tehty.

Ammuskelua Rovaniemellä ja Ylitorniolla

Ammuskelu rovaniemeläisen yökerhon edustalla toukokuussa järkytti. Kaksi kuoli ja yksi loukkaantui, kun rauhanturvaajatehtävistä palannut nuori mies laukaisi revolverin Koskikadun yössä. Teolle ei löytynyt selkeää syytä.

Perhesurma Ylitorniolla järkytti kesäkuussa, kun vanhus ampui kaksi kehitysvammaista tytärtään,vaimonsa ja lopuksi itsensä.

Keskusta hävisi vaalit

Keskusta sai selkäänsä syksyn kuntavaaleissa, mutta pysyi silti suurimpana puolueena. Keskusta kuitenkin menestyi vaalien jälkeisissä puolueiden välisissä neuvotteluissa luottamuspaikoista monissa kunnissa.

Korhos-jupakka tuotti vuoden möläytyksen

Alma Media antoi potkut Lapin Kansan päätoimittajaksi valitulle Johanna Korhoselle jo ennen kuin hän ehti aloittaa työssään. Alma Media ilmoittaa syyksi luottamuspulan. Korhosen mukaan syy on se, että hän elää parisuhteessa toisen naisen kanssa.

Oman lisänsä soppaan hämmensi väistyvä päätoimittaja Heikki Tuomi-Nikula, joka sanoi julkisuudessa, että lesbon olisi vaikea toimia Lapin Kansan päätoimittajana.

Jupakka keräsi ennätyksellisen vilkkaan keskustelun, lähes 700 julkaistua kommenttia, Lapin Radion internet-sivuilla.

Loppuvuonna Alma Media päätti palkata päätoimittajaksi Antti Kokkosen, joka aloittaa päätoimittajana vuoden alusta.

Talous taantuu

Ensin puhuttiin, että Yhdysvalloissa alkanut talouden myllerrys ei yltäisi Eurooppaan, saati Suomeen. Ja jos se Suomeen tulisi, se ei tulisi Lappiin - tai kiertäisi ainakin tunturikeskukset kaukaa.

Mutta kyllä se tännekin alkoi hiipiä loppuvuonna. Vaikka joulumatkailun notkahdus jäi pelättyä pienemmäksi, moni lappilainen vientiyritys ilmoitti irtisanovansa tai lomauttavansa väkeä. Joukossa on mm. BRP, Lappset Group, Norrhydro ja Pallaskylmä.

Saamelaiskäräjät käräjillä

Klemetti Näkkäläjärvi valittiin saamelaiskäräjien johtoon tiukan äänestyksen jälkeen seuraamaan 12 vuotta puheenjohtajana ollutta Pekka Aikiota. Osa saamelaispoliitikoista on yrittänyt horjuttaa Näkkäläjärven asemaa pitkin vuotta.

Valtataistelu on kiihtynyt siihen pisteeseen, että eri osapuolet ovat tehneet tukun tutkintapyyntöjä toisistaan. Puheenjohtaja Näkkäläjärvi ehti jopa sanoa, että hän on pidättänyt käräjien hallintopäällikön virastaan, mihin hänellä ei ole edes valtuuksia.

Lapin matkailuala keskittyi

Helmikuussa kerrottiin kahden suuren ohjelmapalveluyrityksen, Lapin Safarien ja Arctic Safariksen kaupasta. Aiemminhan Lapland Hotels –ketju oli ostanut Lapin Safarit. Toinen merkittävä matkailualan yrityskauppa tuli julki toukokuussa, kun valtion liikelaitos Metsähallitus osti rovaniemeläisen safariyrityksen Eräsetin.

Pelkosenniemeä pakkonaitettiin jälleen

Lapin pienin kunta pisti kuitenkin hanttiin valtiovallalle ja Kemijärvelle, ja pysyi itsenäisenä. Itsenäisyyttä ajavat sitoutumattomat saivat murskavoiton kuntavaaleissa lokakuussa.

Vuotos nousi kuolleista

Vuotos, tuo Lapin ikiaikainen riidanaihe, nousi myös esille, monen monta kertaa ja kiivailtiinpa myös Ounasjoen valjastamisesta. Sierilän voimalaitos puhutti myös, sillä toimitusmiehet ilmoittivat maaliskuussa, että he eivät kannata laitoksen rakentamista sen aiheuttamien haittojen takia. Voimalaitoksen rakentamisesta ei kuitenkaan vielä ole päätetty.

Vuotoksen haamu kummitteli myös toukokuussa julkaistussa Lapin liiton Kemi-Ounasjoen vesistön monikäyttö- ja tulvariskien hallintasuunnitelmassa, jossa Vuotos oli naamioitu Kemihaaran altaaksi. Eikä Lappi-työryhmäkään jättänyt vuotostelematta.

Kaivokset puhuttivat sekä hyvässä että pahassa

Kaksi konkurssia kokenut Pahtavaaran kultakaivos avattiin uudelleen toukokuussa. Suurikuusikon kaivokselta odotettiin ensimmäistä kultaharkkoa loppuvuodesta.

Kevitsan kaivoshanketta siirsi maailmanlaajuinen talouden myllerrys. Soklissa Yara suunnittelee rakennustöiden alkavan ensi vuonna.

Uutta kaivoslakiesitystä kiittelivät muun muassa luonnonsuojelijat, mutta kaivosyhtiöt ja kullankaivajat haukkuivat sen lyttyyn. Muun muassa uraanikaivosyhtiö Areva syytti työ- ja elinkeinoministeriötä hidastelijaksi.

Nellimin metsäkiista jatkui

Vuosia vellonut Inarin metsäkiista Nellimin poromiesten ja Metsähallituksen välillä eteni käräjäsaliin toukokuussa. Poromiesten mukaan kiista-alue on korvaamatonta laidunaluetta, mutta Metsähallitus pitää sitä ihan normaalina, hakkuukelpoisena talousmetsänä.

Poromiehet hävisivät kanteensa käräjäoikeudessa, mutta asian ratkominen on yhä kesken Rovaniemen hovioikeudessa.

Seksiä verotoimistossa

Pohjois-Suomen veroviraston seksiskandaali puhutti keväällä. Lehtiartikkelissa oli väitetty, että verovirastossa olisi harrastettu työaikana seksiä. Jupakka johti huomautukseen kahdelle johtajalle asiattomasta käytöksestä työpaikalla.

Soneran langat rullalle

Lankapuhelinverkon alasajo raivostutti lappilaisia. Soneran päätöksen rullata lankaverkko pelätään haittaavan paitsi tavallisen lappilaisen elämää, myös vaarantavan turvallisuuden ja hankaloittavan pahasti elinkeinoelämää.

Vankilapaot

Elinkautisvanki, kolmoissurmaaja Nikita Fouganthine eli entinen Juha Valjakkala, karkasi alkuvuonna Lappiin, mutta hänet löydettiin Inarin Laanilasta ja palautettiin kiven sisään.

Ylitornion avovankilasta lähti elokuussa murhasta tuomittu pariskunta luvattomalle häämatkalle. Pari jäi kiinni Norjasta.

Ylitornion avovankilasta karattiin myös joulukuussa, kun kaksi miestä lähti omalle lomalle. Kaksikko pahoinpiteli ylitorniolaismiehen pakomatkallaan, mutta heidätkin saatiin kiinni ennen joulua.

Rovaniemi ja Santapark riitelivät rahasta

Santapark vaati korvauksia homeremontin aiheuttamista tappioista kiinteistön omistavalta kaupungilta, mutta lopulta sopu syntyi. Loppuvuonna Wille Rajala jätti Santaparkin toimitusjohtajan tehtävät.

Säät eivät suosineet

Lauhan talven jälkeen tuli märkä ja kylmä kesä. Sää vaikutti paitsi luonnon antimiin, myös pienensi matkailijavirtaa Lappiin. Verenimijät olivat liikkeellä joukolla ja kiusasivat paitsi poroja, myös ihmisiä.

Tästä huolimatta Pohjois-Suomen suurin kesätapahtuma Simerock Rovaniemellä keräsi ennätyksellisen 27 000 -päisen yleisömassan Rovaniemelle heinäkuussa.

Pätkä junarataa varkaille

Ratakiskovarkaus Sallassa kuohutti kesällä. Sallan Kelloselästä Venäjän rajalle ulottuvalta rataosuudelta vietiin heinäkuun aikana pitkä pätkä rataa.

Sallassa oli keskitysleiri, väitettiin lehdissä syyskuussa pohjautuen väitöskirjan tiivistelmään. Lapissa väitettä ei nielty. Väittelijä Oula Silvennoinen tarkensi tietoja kertomalla, että Sallassa oli saksalaisten ylläpitämä sotavankileiri.

Koulujen ja päiväkotien liisaus kiihdytti

Rovaniemen kaupunginvaltuusto kaatoi virkamiesten ajaman päiväkotien ja koulujen myymisen ruotsalaiselle finanssiyhtiölle.

Koulusurma jälleen Suomessa

Kauhajoen kouluverilöyly järkytti Lapissakin. Myös täällä tyhjennettiin kouluja uhkausten takia, mutta uhkauksia ei onneksi toteutettu.

Noitarumpu kiistakapulana

Syksyllä osa saamelaispoliitikoista syytti rovaniemeläishotellia saamelaiskulttuurin hyväksikäyttämisestä. Etenkin hotellin liina- ja vuodevaatteissa käyttämät noitarumpusymbolit herättivät paheksuntaa.