Kiinalaisravintolan työsyrjintäjutussa loppulauselmapäivä

Ravintolan entiset yrittäjät kiistävät työntekijöidensä hyväksikäytön. He myöntävät jättäneensä noudattamatta työehtosopimusta, mutta sanovat olleensa yhtä tietämättömiä kuin alaisensa.

ravintolat
Savonlinnan kiinalaisravintolan työsyrjintä-juttua puitiin käräjäoikeudessa kolme viikkoa.
YLE/Senni Anttonen

Savonlinnan kiinalaisravintolan työsyrjintä-jutussa on tänään loppulauselmapäivä. Kolme viikkoa kestäneestä käsittelystä annetaan päätös vasta muutaman viikon kuluttua.

Syyttäjän mukaan ravintola Keisarinpuiston entiset yrittäjät ovat käyttäneet hyväkseen kiinalaisten työntekijöidensä kielitaidottomuutta ja riippuvaisuutta työnantajistaan. Syyttäjän mukaan ravintolan kymmenkunta kiinalaista työntekijää työskenteli liki vuosikymmenen murto-osalla lain mukaisesta palkasta, epäasiallisina työaikoina ja vailla täysmääräisiä lomia.

Ravintolan yrittäjät kiistävät työntekijöiden hyväksikäytön. Heidän mukaansa kiinalaisilla työntekijöillä ei ollut pakottavaa taloudellista tai muuta syytä pysyä ravintolan palveluksessa vaan he olisivat voineet palata Kiinaan koska tahansa.

Työntekijöiden kielitaidottomuudesta ja tietämättömyydesta hyötyminen esimerkiksi työehtosopimuksen vastaista palkkaa maksamalla on puolustuksen mukaan myös perätön syyte. Yrittäjät myöntävät jättäneensä noudattamatta työehtosopimusta, mutta vetoavat olleensa itse yhtä tietämättömiä asioista kuin alaisensa. Puolustuksen mukaan tapa, jolla työsopimus on solmittu sekä sen ehdot ovat olleet molempien osapuolten näkökulmasta normaalit kiinalaiset työehdot.

Syyttäjä vaatii ravintola Keisarinpuiston entisille yrittäjille vankeutta, liiketoimintakieltoa sekä korvaamaan maksamatta jääneitä palkkoja yhteensä lähes 400-tuhatta euroa. Asianosaiset käyvät neuvotteluja päästääkseen sovintoratkaisuun korvauksista.

Lähteet: YLE Etelä-Savo