1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ostoskassit

Uusiomuovikassi paras ilmaston kannalta

Uusiomateriaaleista valmistettu muovikassi on ilmaston kannalta paras ostoskassi. Valkoinen paperikassi on uusiomuovikassia parempi vain, jos paperinen kassi kierrätetään.

Ostoskassit
Erilaisia kassivaihtoehtoja: biohajoava, kuitukassi ja perinteinen muovikassi.
Kare Lehtonen / Yle

Suomen ympäristökeskus ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto vertailivat erilaisten kassimateriaalien kasvihuonekaasupäästöjä niiden koko elinkaaren ajalta. Tutkimuksessa selvisi yllättäen, että uusiomuovikassi rasittaa ympäristöä kangaskassia vähemmän.

Suomen ympäristökeskuksen tutkija Tuomas Mattila. "Puuvillan tuotannossa tarvitaan hirveitä määriä vettä, joka pitää pumpata pohjavedestä. Se käyttää aika paljon sähköä ja kun se tuotetaan Kiinassa, niin käytetään kivihiiltä. Ja on laskettu, että loppujalostusketjussa yhden puuvillakilon tuottamiseen kuluu kahdeksan kiloa kivihiiltä. Kestokassia käytettäessä tarvitsee myös jätepusseja. Näiden jätepussien paino itseasiassa ratkaisee koko homman."

Kangaskassi kilpailee toiseksi parhaasta sijasta paperikassin kanssa. Tavallinen muovikassi tulee seuraavana. Huonoin vaihtoehto on biohajoava ostoskassi. Biopusseihin lisätään lujuuden parantamiseksi fossiiliperäisiä seosaineita.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi