1. yle.fi
  2. Uutiset

Talvista sinilevää myös muissa järvissä

Suomen ympäristökeskuksen mukaan talvista sinileväkukintaa esiintyy myös Länsi-Suomessa. Sinilevää on talvella erityisesti kuormittuneilla järvillä.

levät
Saimaa
YLE Etelä-Karjala

Myös läntinen Pien-Saimaa on kuormittunut. Kaakkois-Suomen ympäristökeskus ottaa tänään lisää sinilevänäytteitä läntiseltä Pien-Saimaalta. Tilannetta kartoitetaan aiempaa laajemmalta alueelta Riutanselältä, Koneenselältä ja mahdollisesti Saimaanharjulta. Saimaanharjulle pääsy riippuu jäätilanteesta.

Limnologi Marja Kaupin mukaan läntisen Pien-Saimaan kaltainen levätilanne ei ole mahdollinen Suur-Saimaalla, sillä Suur-Saimaassa on vähemmän ravinteita. Lisäksi virtaus on kova.

- Veden virtaus ja vaihtuvuus on sitä luokkaa eli en usko, että läntisen Pien-Saimaan kaltaista tilannetta kehittyisi Suur-Saimaalle. Toki sielläkin on vuosien saatossa havaittu verkoissa levää ja levämassassa on ollut sinileviä mukana, mutta en usko, että samankaltainen tilanne kuin täällä läntisellä alueella syntyisi suurille järvialueille, sanoo limnologi Marja Kauppi.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi