Ryijy elää Kajaanin taidemuseossa

Ryijyt heijastavat oman aikansa kuvataidetta.

ryijyt

Kajaanin taidemuseossa avataan huomenna suomalaisia ryijyjä esittelevä näyttely. Ryijy elää -näyttely kertoo ryijyn historian merkittävistä käännekohdista ja siitä miten suojaavasta peitteestä tuli taideteos, kertoo Kajaanin taidemuseon intendetti Pirjo Immonen.

Kajaanin näyttely on koottu professori Tuomas Sopasen yksityiskokoelmasta. Kokoelmassa on noin 200 ryijyä, joista Kajaanin taidemuseossa on esillä 35.

Monet tunnetut taiteilijat kuten Akseli Gallen-Kallela, Väinö Blomstedt ja Timo Sarpaneva ovat jättäneet taiteellisen puumerkkinsä ryijyn historiaan. Ryijyt heijastavatkin oman aikansa kuvataidetta.

- Ryijyhän on oikein suomalainen tuote. Meillä on esillä esimerkiksi Gallen-Kallelan Liekki-ryijy, joka sai Pariisin maailmannäyttelyssä kultamitalin.

Kainuun historiaan ryijy ei ole kuulunut. Immosen mukaan ryijy on läntisen ja eteläisen Suomen tuote, eikä Itä-Suomessa ole samalla tavalla tehty ryijyjä.

- Kainuussakin on tehty pellikkäitä ja muun tyyppisiä tekstiilejä. Ryijytekniikka ei ole varmaankaan levinnyt tänne saakka, koska me olemme lähellä itärajaa ja vaikutteet ovat tulleet meille ennemminkin idästä. Ryijyt ovat olleet merenkulkijoiden käytössä. Sen takia niitä on käytetty rannikolla. Ja tietenkin ryijyjä on kudottu linnoissa ja siellä, missä on alun perin ollut Suomessa asutusta.

Kajaanin taidemuseossa uskotaan, että ryijyjä esittelevä näyttely houkuttelee uusia kävijöitä museoon. Kävijämäärän odotetaan nousevan jopa tuhansiin.

Intendentti Pirjo Immonen uskoo myös, että ryijy on tekemässä uutta tuloa.

- Me elämme lama-aikaa, jolloin perhe, koti ja kaikki perinteiset arvot nousevat uudella tavalla kunniaan. Toisaalta nuoret ovat kansainvälisiä ja etnisyys on tärkeää, kuten myös omat suomalaiset juuret, joten voisin ajatella, että ryijy tulee uudelleen.

Lähteet: YLE Kainuu