1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hätätiedote

Abloyn tulipalon jälkityöt vievät aikaa

Joensuussa lukkovalmistaja Abloyn tehtaalla riehuneen tulipalon jälkiraivaus on mittava urakka, jota tehdään koko viikonlopun ajan. Palosta annettiin perjantai-iltana hätätiedote ja ulkonaliikkumiskielto purettiin yöllä kello yhden maissa. Viimeisetkin ulkonaliikkumisrajoitukset peruttiin lauantaina aamuyöllä.

Kuva: YLE / Ari Haimakainen

Tehtaan pintakäsittelylaitos tuhoutui palossa täysin. Vahingot ovat miljoonaluokkaa.

Syttymissyy ei toistaiseksi ole tiedossa, mutta palokunta ja poliisi alkavat tutkia paikkaa. Silminnäkijähavaintojen perusteella palon arvioidaan saaneen alkunsa pintakäsittelyprosessin pesualtaan luota.

Palon syttyessä perjantaina illalla hieman ennen kuutta paikalla oli seitsemän työntekijää, jotka evakuoitiin nopeasti. Sen jälkeen tehtaalla töissä olleet muut ihmiset saatiin pois alueelta.

Myrkyllisten savukaasujen takia pelastuslaitos julkaisi illalla varotoimenpiteenä harvinaisen hätätiedotteen ja asetti Käpykankaan, Raatekankaan ja Kanervalan alueelle väliaikaisen ulkonaliikkumiskiellon.

Pelastuslaitoksen mukaan vakavan kemikaalionnettomuuden vaaraa ei ollut ole enää puolen yön maissa. Onnettomuuden alkuvaiheessa puhuttiin myös räjähdysvaarasta.

Televisiokanavilla ja radiossa sekä tekstitelevisioissa ja internetsivuilla julkaistu hätätiedote annettiin, sillä palaneessa rakennuksessa oli muun muassa muoveja ja työkoneita, joiden palamisesta syntyi myrkkykaasuja. Hallissa oli myös erittäin myrkyllistä aineita, kuten syanidia.

- Tilassa on huomattavan paljon erilaisia myrkyllisiä aineita ja savunmuodostus oli valtavaa, joten katsoimme parhaaksi varoittaa väestöä. Palossa olisi voinut syntyä erittäin myrkylistä syaanivetyä, joka joissain pitoisuuksissa on tappavaa, sanoo Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen palopäällikkö Kari Eronen.

Hätätiedote otettiin vastaan rauhallisesti Kanervalassa

Kanervalassa asuva Yrjö Jerkku huomasi hätätiedotteen televisiosta illalla.

- En tosin oikein totellut sitä, vaan menin liiterin ovelle katsomaan, mistä päin tuuli käy. Tiesin, ettei tuuli käy tänne päin, Jerkku kertoo.

Viranomaiset kokeilivat ensimmäistä kertaa koko valtakunnan laajuista hätätiedotetta, joka jaetaan myös televisiolähetyksiin. Jerkullekin sukulaiset eri puolilta Suomea olivat ottaneet yhteyttä tekstiviesteillä ja soittamalla, kun olivat nähneen aiempaa laajemmalle levitetyn hätätiedotteen.

- Yöllä yhden aikaan kuuntelin radiosta viimeiset uutiset ja silloin kävin nukkumaan rauhallisin mielin, Jerkku sanoo.

Teollisuusalueen läheisyys ei ollut Jerkkuja mietityttänyt, sillä heidän mielestään teollisuusalueella ei ole pelottavan tuntuista teollisuutta.

Palon aiheuttamat loukkaantumiset lieviä

Kaksi ihmistä kävi tarkastuksessa Pohjois-Karjalan keskussairaalassa savukaasujen hengittämisen takia, mutta heillä ei ole vaaraa.

- Toinen henkilöistä on tehtaan työntekijä ja toinen pelastuslaitoksen sammutushenkilöstöä, Kari Eronen kertoo.

Arvioiden mukaan tehtaan pintakäsittelylaitoksen tuhoutumisesta koituu useiden miljoonien vahingot. Lisäksi linjan tuotantokatkos saattaa kestää kauan.

Paikalla oli 15 yksikköä Joensuun Kontiolahden, Lehmon, Pyhäselän, Reijolan, Enon, Liperin, Polvijärven ja Ylämyllyn asemilta. Palo aiheutti myös lukuisia soittoja hätäkeskukseen.

Abloyn tehdas sijaitsee Joensuun kaupungin pohjoispuolella Käpykankaan teollisuusalueella noin kolmen kilometrin päässä kaupungin keskustasta.