1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsingin seurakunnat: Vanhusten taloudellinen hätä kasvanut

Erityisen iäkkäät ihmiset ovat hakeneet aiempaa enemmän toimeentulotukea Helsingin seurakunnilta. Ilmiö on uusi eikä seurakunnissa ole vielä selkeää näkemystä sen syistä.

Kotimaan uutiset
Vanhus kiipeää rappuja ylös
YLE/ Pekka Sipilä

Kirkon diakoniatyöntekijät ovat havainneet keväällä, että yhä useampi helsinkiläinen vanhus on hakenut toimeentulotukea seurakunnilta perustarpeisiinsa kuten ruokaan ja lääkkeisiin. Avustusta hakeneet ihmiset ovat olleet vanhoja, 80–90-vuotiaita.

- Apua hakeneet vanhukset ovat olleet poikkeuksellisen iäkkäitä. Selvitämme nyt, onko taustalla todella taloudellinen hätä vai ovatko he yksinäisiä, Helsingin seurakuntayhtymän diakoniapastori Erja Kauppinen sanoo.

Kauppisen mukaan kentän tuntuma on kuitenkin se, että toimeentulo-ongelmat ovat kasvaneet. Seurakuntien myöntämät avustussummat ovat yleensä muutamia kymmeniä euroja.

- Vanhuksia näkyy aiempaa enemmän myös ruokajonoissa, esimerkiksi Myllypurossa.

Taustalla kaupungin avun väheneminen?

Kauppinen on tuonut asian esiin Helsingin vanhusneuvostossa. Neuvoston puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Terhi Koulumies (kok.) jätti asiasta kirjallisen kysymyksen tällä viikolla valtuuston kokouksessa.

Koulumies arveli kysymyksessään, että toimeentulo-ongelmien taustalla olisi muun muassa kaupungin harkinnanvaraisten avustusten kuten vaippojen myöntämiskriteerien tiukentuminen.

Apulaiskaupunginjohtaja Laura Rädyn hänelle antamassa vastauksessa todetaan, että vanhukset ovat ottaneet takuueläkkeen voimaantulon jälkeen aiempaa vähemmän yhteyttä sosiaalitoimeen taloudellisissa asioissa.

Viime vuonna voimaan tulleen takuueläkeuudistuksen jälkeen monen eläkeläisen oikeus toimeentulotukena myönnettäviin julkisiin terveydenhuollon menoihin päättyi.

Räty toteaa myös, että kotihoidon työntekijän on vaikea saada käsitystä vanhuksen taloudellisesta tilanteesta, sillä kotihoidon maksujen määrittelyssä ja toimeentulotuen määrää laskettaessa käytetään erilaista tulopohjaa.

Helsingin seurakuntayhtymä aikoo nyt selvittää yhdessä seurakuntien ja kirkkohallituksen kanssa, kuinka laajasta ja vakavasta ilmiöstä on kyse.

Lue seuraavaksi