Rakkaudesta, unelmista ja kaloista ei ole tippaakaan ryppyotsainen

Fred Jones on valtion hallinnossa työskentelevä kalastusasiantuntija. Kun jemeniläisen sheikin edustaja Harriet Chetwood-Talbot pyytää häntä mukaan projektiin, jonka tarkoituksena on istuttaa Jemenin jokiin lohia, pitää Fred ajatusta paitsi naurettavana niin myös mahdottomana toteuttaa.

kulttuuri
Tähtiä.

Skotlannissa sijaitsevilla tiluksillaan säännöllisesti kalasteleva sheikki uskoo kalastuksen rikastuttavan alamaistensa arkea ja on vakaasti päättänyt toteuttaa aikeensa. Sattuneista ulkopoliittisista syistä tästä Fredin jo mielessään hylkäämästä projektista tulee ensi-arvoisen tärkeä Britannian hallitukselle, ja niin vastarannankiiski Fred löytää itsensä keskeltä aavikkoa 10 000 lohenpoikasen kanssa.

Yhdysvalloissa menestyksekkään uran luonut ruotsalaisohjaaja Lasse Hallström tunnetaan parhaiten katkeransuloisten hyväntuulen elokuvien tekijänä. Hänen filmografiastaan löytyvät mm. sellaiset elokuvat kuin Pieni suklaapuoti (2000), kaksi Oscaria voittanut, Oman elämänsä sankari (1999) ja Hachiko – tarina uskollisuudesta (2009). Hallströmin elokuvat ovat olleet epätasaisia, monien niistä sortuessa liialliseen sentimentaalisuuteen ja/tai ryppyotsaisuuteen. Ohjaajan uudessa elokuvassa Rakkaudesta, unelmista ja kaloista ei ole jälkeäkään ryppyotsaisuudesta, vaan meno on tarinaan kuuluvan kepeää ja elokuva kuuluukin Hallströmin uran parhaisiin.

Rakkaudesta, unelmista ja kaloista _on hyväntuulinen, yhteiskunnalliskriittisiäkin ainesosia sisältävä romanttinen komedia. Tämä Simon Beaufoyn (_Slummien miljonääri, 2008) käsikirjoittama elokuva välttää onnekseen lajityyppiin usein kuuluvan liiallisen sokerikuorrutteen. Lisäplussaa elokuva saa nokkelan dialoginsa ja mustankin puolelle taipuvan huumorinsa ansiosta. Elokuvan pääosissa nähdään, monessa mukana ollut Ewan McGregor, jonka vastinparina on parhaiten elokuvasta, _Paholainen pukeutuu Pradaan _(2006) muistettava Emily Blunt. Mainion sivuroolin tekee pääministerin kiireisen kyynisenä pressipäällikkönä nähtävä Kristin Scott Thomas.

Rakkaudesta, unelmista ja kaloista on elokuva josta tulee ulos hyvällä tuulella. On kuitenkin syytä pitää mielessä, että elokuva sen enempää ekologista kuin muutakaan sisältöä ei liene syytä ryhtyä jälkikäteen pohtimaan sen syvällisemmin.