Elävät äänet herättävät mykkäelokuvan henkiin

Romu-Mattila ja kaunis nainen on Cannes-palkitun Juho Kuosmasen uusin lyhytelokuva. Kokkolan Ykspihlajassa 26.5. ensi-iltansa saavaa mykkäelokuvaa säestää elävä orkesteri. Myös elokuvan äänimaailma luodaan elävänä paikan päällä.

elokuvat
Kuvassa Heikki Kossi
Yle / Heini Holopainen

Romu-Mattila ja kaunis nainen on "kulkuriromanttinen mykkäelokuva, jossa kodistaan häädön saanut yksinäinen mies etsii tavaroilleen ostajaa ja olemassaololleen hyväksyntää". Luonnehdinta on ohjaajan.

Elokuvan on kuvannut suositun Kovasikajutun ohjannut J-P Passi, mutta muuten elokuva on syntynyt käytännössä kokkolalaisin voimin.

Elokuvan käsikirjoittaja, ohjaaja ja leikkaaja on Kokkolasta kotoisin oleva Juho Kuosmanen. Rooleissa nähdään muun muassa Kokkolan kaupunginteatterin johtajan tehtävät tänä vuonna jättänyt näyttelijä Jarkko Lahti sekä kokkolalaiset Seppo Mattila ja Sami Heinonen. Musiikin on säveltänyt Miika Snåre yhteistyössä Laura ja Oona Airolan kanssa.

Huippuharvinainen hanke

Mustavalkoiset mykkäelokuvat ovat nykyään muutenkin harvinaisia, mutta erityisen Romu-Mattilasta tekee sen esitystapa.

Elokuvasta on olemassa vain yksi 16-millinen filmikopio. Elokuvaprojektorin hurinan lisäksi koko elokuvan ääniraita tuotetaan yleisölle elävänä. Musiikista vastaa Ykspihlajan Kino-orkesteri ja elokuvan ääniefektit esittää Suomen johtava foley-artisti Heikki Kossi, joka hänkin työskentelee nykyään Kokkolasta käsin.

Elokuvaa tehdään aina katsojille, ei kollegoille

- Olen kysellyt kollegoiltani Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta, ja vain yhdellä heistä on kokemusta vastaavanlaisesta projektista. Los Angelesin kontakteistani kukaan ei ole ollut tällaisessa hankkeessa mukana, kertoo elokuvan äänistä vastaava Heikki Kossi, jonka foley-ääniä on viime aikoina kuultu muun muassa elokuvissa Vuosaari, Roskisprinssi, Rare Exports sekä kaikissa Risto Räppääjä -filmeissä.

Seuraavaksi Sodankylään

Kokkolan ensi-iltaviikonlopun jälkeen Romu-Mattila ja kaunis nainen siirtyy isommalle areenalle. Elokuva esitetään elävine musiikkeineen ja äänineen Sodankylän kansainvälisillä elokuvajuhlilla kesäkuussa.

Vaikka Sodankylän juhlien kohokohtia ovat jo vuosien ajan olleet säestetyt mykkäelokuvanäytökset suuressa sirkusteltassa, ääniefektejä ei elävän yleisön edessä sielläkään ole esitetty. Siitäkin huolimatta, että yleisössä on filmihullujen lisäksi paljon ammattilaisia, ei foley-taiteilija ota keikasta liikoja paineita.

- Sodankylä on tietysti oma haasteensa, mutta elokuvaa tehdään aina katsojille, ei kollegoille, Heikki Kossi muistuttaa.