Asuntoja nerokkaasta jurtasta Kalasataman romanileiriin

Hämeen linnan uusin näyttely kertoo eri kulttuurien tavoista asua ja liikkua, liikkuvasta kodista. Länsimainen hyvinvointi-ihminen kerää tavaraa ja liikkuu huvikseen. Elannon perässä liikkuvat karttavat turhaa tavaraa ja asuvat siellä minne elinehdot vetävät.

kulttuuri
Liikkuva Koti- näyttelyn käsikirjoittaja on Pilvi Vainonen Kulttuurimuseosta
Yle / Heidi Kononen

Liikkuva koti -näyttely Hämeen linnassa esittelee mm. jurttia, beduiiniteltan ja kodan. Näyttelyssä on esillä myös Kukka Rannan valokuvanäyttely romanikerjäläisten elämästä. Näyttely haluaa kiinnittää huomiota myös paimentolaisen elämänmuodon katoamiseen maailmalla.

Näyttelyyn astuja havahtuu siihen, että tapoja elää ja erilaisia koteja on monenlaisia paitsi maailmalla myös Suomessa.

- Koti ja toimeentulo, asuminen ja elinkeinot ovat aina liittyneet toisiinsa. Ihmisen täytyy jossakin asua, mistä toimeentulon saa, ja päinvastoin, sanoo Liikkuva Koti- näyttelyn käsikirjoittaja Pilvi Vainonen Kulttuurimuseosta.

- Huvilateltta kertoo liikkuvan kodin toisesta ääripäästä, sen kaltaisesta hyvinvoinnista missä voimme itse valita miten ja missä haluamme viettää liikkuvaa asumista. Kunpa ihmiset havahtuisivat siihen todellisuuteen, että ihmisten suurella enemmistöllä ei tällaista ylellisyyttä ole. Esimerkiksi paimentolaisten asema vaikeutuu moni paikoin eroosion, kuivumisen ja maaperän hyödyntämisen tieltä.

Asuminen muuttuu

Saamelaisväestö ei enää juuri kodassa asu. Sekin on tullut turismiteollisuuden käyttöön, laavuksi ja matkamuistomyymälöiksi.

- Kaikki näyttelyn kodit ovat nerokkaita asumisen tapoja, mutta itse pidän eniten sisämongolialaisesta jurtasta. Jurtassa on yksi pyöreä seinä ja kevytrakenteinen katto, eikä se tarvitse kiinnityspisteitä maahan. Se on itsessään täydellinen asumus. Kuten kotakin. Hyvät ratkaisut toimivat vuosisadasta toiseen, samoin niiden materiaalit, esimerkiksi katteet. Ekologinen jalanjälki oli vanhassa luonnonmateriaaleihin perustuvassa asumisessa nolla, kertoo Pilvi Vainonen.

Näyttely oli aiemmin esillä Kulttuurien museossa Helsingissä.

Muita näyttelyitä Hämeen linnassa ovat Kädenjälki kalliossa, jossa valokuvaaja Ismo Luukkosen töissä esittäytyvät vaikeasti saavutettavat esihistorialliset kalliomaalaukset, sekä Kerrostumia- näyttely, joka on Hämeenlinnan Taiteilijaseuran ja saksalaisen ystävyyskaupungin Cellen taiteilijaseuran kesänäyttely.