Museon suihkulähteessä porisee puuro

Lahden historiallisen museon suihkulähde joudutaan siivoamaan, sillä joku on kaatanut veteen puurohiutaleita. Kaupungin suihkulähteet joutuvat silloin tällöin ilkivallan kohteeksi, mutta useimmiten syynä on veteen lorautettu saippua.

puurot
Lahden historiallisen museon suihkulähde.
Yle / Hanna Lumme

Historiallisen museon suihkulähteestä tuli perjantaina puurokattila, sillä veteen oli kipattu puurohiutaleita. Niitä oli niin suihkulähteen altaassa veden pinnalla että pohjassa. Myös altaan ympärillä ryynejä oli pienissä kasoissa.

Vahtimestari Tapani Kilpiö mukaan hiutaleet ovat ilmestyneet suihkulähteeseen vuorokauden sisällä.

- Torstaina illalla niitä ei vielä ollut, mutta en kyllä huomannut vielä aamullakaan. Joku ulkopuolinen oli havainnut asian, hän kertoo.

Kilpiö on ollut museon vahtimestarina 15 vuotta eikä ole aiemmin törmännyt vastaavaan tilanteeseen. Hänen mukaansa allas putsataan puurosta ensi viikolla.

Uimista ja saippuaa

Puuroryynien laittaminen museon suihkulähteeseen aiheuttaa ylimääräistä vaivaa ja siivoamista. Kaupunginpuutarhuri Hannu Neuvosen mukaan keskustan suihkulähteet ovat ilkivallan kohteena silloin tällöin – useimmiten veteen on lorautettu astianpesuainetta.

- Historiallisen museon tontilla tehdään jonkin verran ilkivaltaa. Ei ajatella, että kalaveistokset ja suihkut vaurioituvat herkästi vaurioituvia. Joskus joku pyrkii altaaseen uimaan ja vääntelee suihkuja.

Neuvonen pitää mahdollisena, että joku on heitellyt altaaseen ja sen ympärille puurohiutaleita ruokkiakseen lintuja. Toinen vaihtoehto on ilkivalta.

- Jollain on ollut paljon ylimääräistä ryyniä. Minä olisin kyllä ennemmin keittänyt tuosta puurot, museon vahtimestari Tapani Kilpiö toteaa.