1. yle.fi
  2. Uutiset

Avaruustaksin ensimmäinen telakointi onnistui

Dragon-kapseli on kiinnittynyt kansainväliseen avaruusasemaan. Tavoitteena on säännöllinen kaupallinen liikenne asemalle.

Ulkomaat
Kansainvälinen avaruusasema ISS.

Ensimmäisen kaupallisen avaruusaluksen ensimmäinen telakointi kansainväliseen avaruusasemaan ISS:ään on onnistunut. ISS robottikoura ohjasi Dragon-kapselin kiinni aseman telakkamoduliin perjantai-iltapäivällä Suomen aikaa.

Dragon lähti Floridasta tiistaina, ja matka sujui ongelmitta lukuun ottamatta aivan alkua, kun ensimmäinen laukaisuyritys oli keskeytettävä viime sekunnilla. Torstaina Dragon lensi onnistuneesti ISS:n alitse vajaan 2,5 kilometrin päästä ja testasi muitakin telakointiin vaadittuja taitojaan.

Dragonin omistajayritys SpaceX toivoo voivansa aloittaa rahti- ja henkilöliikenteen ISS:ään kolmen vuoden kuluttua. Hanketta osarahoittava Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa puolestaan havittelee kaupallisesta aluksesta taksia, jonka istuimet ja lastiruuma olisivat vuokrattavissa halvemmalla kuin Nasan nykyisin käyttämät Venäjän avaruushallinnon palvelut.

Nasalla ei ole enää omaa liikennettä ISS:ään, kun avaruussukkuohjelma on lopetettu, eikä sellaista tulekaan, sillä Nasa tähyää nyt Kuuhun ja Marsiin.

SpaceX kertoo solmineensa sopimuksen jo ainakin 12 lennosta. Yrityksellä on kuitenkin myös kilpailijoita taivaiden taksiksi. Orbital Science -yrityksen on määrä kokeilla omaa alustaan ensimmäisen kerran myöhemmin tänä vuonna.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi