Kynällä toriparkin kimppuun

Turun kaupunginvaltuusto päättää toriparkin rakentamisesta kesäkuussa. Kansalaisaktivistit yrittävät kaataa hankkeen maailman mahtavimmilla aseilla, kynällä ja paperilla.

kansalaisaloitteet
Jukka Vornanen kerää nimiä Toriparkkia vastustavaan nimilistaan Turun kauppatorilla.
Jukka Vornanen kerää nimiä Toriparkkia vastustavaan nimilistaan Turun kauppatorilla.Yle / Kimmo Gustafsson

Jukka Vornanen toimii Elävä keskusta ilman toriparkkia -kansalaisliikkeessä. Viime päivät hän on päivystänyt ahkerasti Turun kauppatorilla ja kerännyt nimiä adressiin, jolla yritetään kaataa kauppatorin alle suunniteltu pysäköintilaitos, niin sanottu toriparkki.

- Sunnuntai-iltaan mennessä nimiä on saatu kerättyä 4544. Adressi luovutetaan kaupunginvaltuutetuille kesäkuussa, sanoo Jukka Vornanen.

Otetaanko adressi tosissaan?

Edellisen kerran Jukka Vornanen oli keräämässä nimiä, kun toriparkin rakentamisesta vaadittiin kansanäänestystä. Tuolloin Turun kaupunginvaltuusto totesi, että kansanäänestystä ei tarvita.

- Toivottavasti tällä kertaa päättäjät suhtautuvat tähän adressiin vakavammin, toivon ainakin niin, pohtii Jukka Vornanen.

Turun kauppatorilla adressiin kävi kirjoittamassa nimensä myös Katri Pärssinen. Hän on huolissaan siitä, että toriparkin rakentamisen vuoksi Turun kauppatori joudutaan repimään auki arviolta neljäksi-viideksi vuodeksi.

- Minun mielestäni ei ole mitään järkeä repiä tätä toria auki moneksi vuodeksi, kun vieressä on Louhen parkkiluola, jota voitaisiin laajentaa, jos parkkitilaa tarvitaan.

Mitä arkeologisissa kaivauksissa paljastuu?

Katri Pärssinen pelkää myös, mitä vaikutuksia toriparkin rakentamisella on keskustan pohjavesiin. Jukka Vornanen puolestaan on huolissaan siitä, että jos toriparkkia aletaan rakentaa, niin kuinka kauan rakentaminen lopulta kestää.

Turun tori on Suomen paras

Eero Viitanen

- Tämä tori on keskeisellä paikalla, kun ajatellaan vanhaa Turkua. Kukaan ei tiedä, mitä arkeologisissa kaivauksissa paljastuu. Jos sieltä jotain löytyy, parkkiluolan rakentaminen voi venyä useiden vuosien mittaiseksi. Että se viisi vuottakaan ei välttämättä riitä, sanoo Jukka Vornanen.

Eero Viitasen mielestä Turun tori on Suomen paras.

- Minä olen melkein 80 vuotta katsellut tätä toria enkä halua että se pilataan. Minun puolesta toriparkin saa rakentaa, mutta toria ei saa kaivaa auki. Jos se jotenkin muuten saadaan rakennettua niin siitä vaan, sanoo toriparkin vastaiseen adressiin niemensä kirjoittanut Eero Viitanen.