Roller derbyssä ei välty mustelmilta

- Vaikka meillä on kivat nimet ja ollaan kivan näköisiä, tämä on ihan täysin urheilua. Kiinnostus uuteen lajiin on kova.

roller derby
Roller derby naisia istumassa lattialla.
Kotkan roller derby harrastajia.Marko Laukkarinen. Kuvasuhdetta muutettu.

Roller derby on vauhdikas laji. Joulukuusta lähtien sitä on harrastettu myös Kotkassa.

Joukkueen perustajat Inka Pitkänen, Ekaterina Montonen ja Jenni Luukka suosittelevat lajia kaikille, joilla on avoin mieli. Kotkassa mukana on tällä hetkellä kahdeksan tyttöä, mutta lisää on tulossa, sillä kiinnostus on kovaa.

Roller derby joukkueita on myös Kouvolassa ja Lappeenrannassa. Kotkalaisilla onkin kesän loppupuolella luvassa ottelu Kouvolan joukkuetta vastaan. Suomeen laji tuli muutamia vuosia sitten.

Lajissa kilpaillaan ovaalilla radalla, jossa toisiaan vastaan luistelevat viisihenkiset joukkueet. Yksi joukkueen jäsenistä on jammeri, joka kerää pisteitä ohittamalla vastapuolen pelaajia. Vastapuolen muut pelaajat puolestaan yrittävät estää jammeria ohittamasta ja auttaa omaa jammeria ohittelemaan.

Mutta kyllä siellä ihmisiä lentelee

Inka Pitkänen

Roller derby on kontaktilaji, mutta siinä on tarkat säännöt miten vastustajaa saa estää.

- Rangaistuksia tulee, jos tekee väärin.

- Mutta kyllä siellä ihmisiä lentelee.

Varusteisiin kuuluu hammassuojat, kypärä ja kyynär- ranne- ja polvisuojat.

- Tähän mennessä ollaan oltu varovaisia ja selvitty lähinnä mustelmilla.

Luistimet ovat erityiset derby-luistimet, jotka ovat nelipyöräiset ja matalat.

- Aloituspaketin saa noin kolmellasadalla eurolla.

Laji oli aikaisemmin varsinaista show-meininkiä. Nykyisin se on puhdasta urheilua, mutta show-historiasta muistuttavat joukkueen jäsenten taiteilijanimet. Inka Pitkänen luistelee nimellä Ryby Crush, Ekaterina Montonen nimellä Eka Vandal ja Jenni Luukka muuttuu vetäessään kypärän päähänsä Jet Spookiksi.

- Vaikka meillä on kivat nimet ja ollaan kivan näköisiä, tämä on ihan täysin urheilua.

Perjantai-iltana Kotkassa pääsee tutustumaan lajiin Open skate -illassa. Lajia voivat kokeilla kaikkia yli kahdeksantoistavuotiaat naiset. Miehiä kaivataan vain tuomareiksi ja katsomoon.