Saari tuikattiin tuleen - liekit vievät linnunpesät

Konneveden järvipelastajat antoi tulikomennon perjantaina iltapäivällä. Kuiva maasto ja kevyt tuuli pitivät huolen siitä, että Iso-Häntiäisen saari Konnevedellä syttyi hetkessä palamaan.

Kotimaa
Iso-Häntiäisen saari palaa.
Viime keväänä Metsähallitus poltti metsää Iso-Häntiäisen saaressa Konnevedellä.Yle / Riikka Pennanen

Hevosenkengän muotoinen polttorinki osoittautui toimivaksi taktiikaksi Iso-Häntiäisen kulotuksessa Konnevedellä. Useasta kohdasta sytytetty saari syttyi nopeasti palamaan.

Palon leviämisestä ei Iso-Häntiäisellä tarvitse kantaa huolta. Täysin ilman vahinkoja ei kulotuksesta kuitenkaan selvitä, sillä tuli pyyhkii mukanaan saarella sijaitsevat linnunpesät.

- Onhan se tietysti pieni tappio. Nämä poltot ovat kuitenkin sellaisia, että ne on tehtävä silloin, kun kelit ovat otolliset ja ne ovat sitä juuri tähän aikaan, kertoo Raimo Itkonen Metsähallituksen luontopalveluista.

Iso-Häntiäisen saaren puusto kaatui lähes kokonaan elokuussa 2010 riehuneessa Asta-myrskyssä ja paikasta tuli läpipääsemätön ryteikkö.

Kulotuksella on tarkoitus päästä eroon oksa- ja havumassoista ja nopeuttaa metsän uudistumista. Ensimmäiset eliöt kotiutuvat saarelle todennäköisesti jo ensi syksynä.