Hyppää sisältöön

Älypakkaus neuvoo ja tarkkailee

Maitopurkit ja lääkepakkaukset voivat kohta olla media muiden joukossa. Pakkauksiin lisättävät sirut ja koodit antavat lisätietoa ja opastavat, mutta voivat myös kerätä tietoa tuotteen ostajasta.

Kuva: YLE

Moniin pakkauksiin on jo liitetty älypuhelimen sovelluksilla tunnistettavia QR-koodeja, jotka avaavat laitteen näytölle erilaisia lisäpalveluita. Jotkut pakkaukset taas reagoivat, kun niitä näyttää tietokoneen web-kameralle. Pakkaus voi ohjata käyttäjän vaikkapa leivontareseptejä esittelevälle sivulle tai avata tuotetteeseen liittyvän kilpailun.

- Siellä voi olla esimerkiksi pelejä tai pakkaus voi toimia pääsylippuna jonnekin. Meillä on käytössämme pilvipalvelu, joka mahdollistaa sen, että kuluttajan ei tarvitse ladata omalle koneelleen mitään, kertoo Mauri Reinilä, älypakkauksia suunnitelevan SOLVER-palvelut -yrityksen toimitusjohtaja.

Puhelu pakkauksella

Älypakkaukset antavat tuotteelle huomioarvoa ja helpottavat uuden tavaran markkinointia. Niissä on kuitenkin mahdollisuuksia, jotka voivat hyödyttää myös kuluttajaa. Toiveissa on, että älypakkaukset toisivat ostajan nähtäville vaikkapa tuotteen hiili- ja vesijalanjäljen tai elintarvikkeen kylmäketjun seurantatiedot.

Mauri Reinilän visioissa pakkaus pystyy tulevaisuudessa myös yhdistämään kuluttajat toisiinsa linkittämällä heidät yhteen sosiaalisessa mediassa tai toimimalla itse jollain tapaa viestintävälineenä.

- Pakkauksella pitäisi pystyä soittamaan toiselle. Tarkoitan soittamisella siis sitä, että käyttäjät voisivat jakaa yhteisiä kokemuksia tuotteen kautta ilman, että he ennalta tuntevat toisiaan tai edes ovat ystäviä sosiaalisessa mediassa, hän maalailee.

Agentti ostoskassissa?

Älypakkaukset helpottavat myös kohdemainontaa ja kulutuskäyttäytymisen seuraamista. Ostosten tarkkailu ei ole uusi ilmiö, samaa tehdään kauppojen etukorttijärjestelmillä.

Pilottikokeiluissa lääkepakkauksiin on jo lisätty RFID-siruja, jotka keräävät tietoa lääkkeiden käytöstä. Sirupakkauksilla on tarkkailtu, ottavatko vanhukset lääkkeensä ajallaan ja valvottu, että subutex-vieroitushoidossa olevat eivät avaa useita lääkepakkauksia kerralla.

Valvontaa helpottavissa pakkauksissa piilee kuitenkin myös moraalinen riski.

- Kuinka paljon lopulta halutaan pakkauksen keräävän tietoa? Tällaiset pakkaukset muodostavat informaatio-ongelmajätettä, sensitiivistä tietoa, toteaa Mika Immonen, tekniikan tohtori Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

SOLVER-palveluiden Mauri Reinilä ei usko, että pakkaukset tulevaisuudessa seuraavat kuluttajaa tämän tahtomatta.

- Tässä noudatetaan tietysti Suomen lakia. Pakkausten palveluita käyttääkseen täytyy rekisteröityä, eivätkä ne myöskään kerää mitään tietoa ennen rekisteröitymistä.

.
.