Iso kisat verottavat Tykkimäen kävijöitä

Huvipuistot kilpailevat keskenään, mutta myös isojen urheilutapahtumien kanssa. Jääkiekon MM-kisat veivät Tykkimäen avajaisviikonlopulta 1000 kävijää.

Tykkimäen huvipuisto
lapset Tykkimäellä karusellissa
Yle / Antti Kolppo

Isot urheilutapahtumat rokottavat huvipuistojen kävijämäärää. Tykkimäen toimitusjohtaja Sakari Pasasen mukaan jääkiekon MM-kisat näkyivät huvipuiston avajaisviikonlopulla selvänä notkahduksena. Kesän osansa vievät varmasti Lontoon Olympialaiset.

- Jos jo Formulakisoja jää seuraamaan miljoona isää, niin jossainhan muutkin kilpailut näkyvät. Me kilpailemme urheilun kanssa samasta yleisöstä, Pasanen sanoo.

Tykkimäki on vakiinnuttanut asemansa Suomen kolmanneksi suurimpana huvipuistona. Linnanmäellä käy vuosittain miljoona, Särkänniemessä 600 000 ja Tykkimäellä 200 000 kävijää. Sesonki on lyhyt ja kilpailu kovaa.

-Jos yksi ostaa jonkun korkean laitteen, niin naapurin on melkein hankittava seuraavana vuonna korkeampi, arvioi Sakari Pasanen.

Toukokuun ajan Tykkimäkeä kansoittavat koululaisryhmät. Anjalan koulun neljäsluokkalaisten vanhemmat ovat keränneet rahaa luokkaretkeen ensimmäiseltä luokalta asti. Huvipuistossa otetaan mittaa peloista.

- Vauhti ja korkeat laitteet ovat parasta. Mitä kamalampi, sitä parempi, sanovat 4 -luokkalaiset Saara Peltonen ja Leea Villman .

Opettaja Juhani Hasun pahin painajainen on se, että joku häviää.

- Sitä pelkää eniten, että joku katoaa tai eksyy tai lähtee tuntemattoman matkaan, Juhani Hasu sanoo.

Tykkimäen tämän kesän uutuuslaite on lähes miljoonan euron Loop Fighter. Meno on rajua, mutta huvipuiston oksennustilaston kärjessä on lähes kesyn tuntuinen Pilvenpyörä.

- Tämä on hyvä tapa kokeilla omia rajoja. Tänään rikoin yhden rajan ja menin uutuuslaitteeseen, vaikka ensin ajattelin, etten uskalla, sanoo Ristiinasta Tykkimäelle tullut Sanni Lindqvist.