Niinistö: Islanti-yhteistyö ei muuta puolustuspolitiikan linjaa

Presidentti Sauli Niinistön mukaan puolustuspolitiikan tiivistämisestä Pohjoismaiden kesken vallitsee Suomessa lähes täysi yhteisymmärrys. Sen sijaan EU-tasolla vastaavat ponnistelut ovat sujuneet Niinistön mukaan heikommin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiisti Yle TV1:n Ykkösaamussa, että Suomen mahdollinen yhteistyö Islannin ilmavalvonnassa muuttaisi Suomen puolustuspoliittista linjaa.

- En näkisi että tasavallan puolustuspoliittinen linja muuttuu siinä, jos se tutkii mahdollisuutta olla kolme viikkoa mukana (Islannin) ilmavalvonnassa vuonna 2015, Niinistö sanoi.

Hän kiisti myös arvion, jonka mukaan sotilasliitto Natoa piilotettaisiin pohjoismaisen yhteistyön verhon taakse.

- Raamit ovat kolmen viikon toiminnassa, mutta paljon on selvitettävää ennen kuin päästään tekemään lopullisia päätöksiä, Niinistö totesi.

Presidentti Niinistön mielestä Suomessa on "lähes täysi yhteisymmärrys" siitä, että puolustuspoliittista yhteistyötä on tiivistettävä Pohjoismaiden kesken.

- Melko pitkälle menevä yksimielisyys (on) myös siitäkin, että pitää tiivistää yhteistyötä Euroopan unionin maiden kanssa tässä suhteessa, jos se suinkin on mahdollista. Huonosti ja hitaanpuoleisestihan se on sujunut. Mutta tässä Pohjoismaisessa ulottuvuudessa on päästy eteenpäin, Niinistö arvioi.