Niinistö näkee Euroopassa ylivertaisuuden harhan

Presidentti Sauli Niinistö on huolissaan läntistä maailmaa ja erityisesti Eurooppaa vaivaavasta ylivertaisuuden harhasta. Niinistön mukaan harhasta pääseminen voi vaatia kovan herätyksen ja runsasta työntekoa.

Kuva: Elina Bäckman / Yle

Presidentti Sauli Niinistön mukaan eurooppalaisessa politiikassa on viimeisen kymmenen vuoden aikana tehty paperilla mittavia asioita, jotka eivät ole toteutuneet käytännössä. Niinistön mukaan Kreikan  tilanne on vain yksi tämän sairauden ulkonainen merkki.

- Vaivaakohan meitä vähän sellainen ylivertaisuuden harha edelleenkn, Niinistö pohtii.

- Se kuvastaa vähän sellaista uskoa, että kyllähän tämä porukka nyt on tässä kaikkien muiden yläpuolella ja aina pärjää, vaikka miten talous menisi paperivetoiseksi, sanoi Niinistö Yle TV1:n Ykkösaamussa.

Niinistö sanoo olevansa huolestunut ilmiön näkymisestä Euroopassa ja läntisessä maailmassa laajemminkin. Niinistön on kuitenkin tulevaisuuden suhteen toiveikas.

- Kyllähän ihmiskunnassa ja kansakunnissa on aina tapahtunut asenteiden muutosta ja myöskin palaamista tietyllä tavalla tosielämään, ja siihenkin seikkaan, että menestyminen tällaisessa maailmassa vaatii aika runsasta työntekoa niin kuin se on aina vaatinut, sanoo Niinistö.