Nuoret etsivät epätoivoisesti selitystä: "Miksi?"

Eteenpäin pääseminen vaatii syyn löytämisen. Nuoret haluavat kriisichatissa myös käytännön ohjeita, miten uhkatilanteessa toimitaan.

Kotimaa
Spr:n työntekijä, taustalla nuoria.
Toni Pitkänen / Yle

Suomen Punaisen Ristin mukaan nuoret etsivät epätoivoisesti syytä Hyvinkään murheelliselle ampumatapaukselle. SPR auttaa nuoria edelleen tänään Hyvinkään kaduilla, puhelimitse ja netissä.

SPR:n tiedotuspäällikkö Outi Pärnänen kertoo, että Tukinet.netin kriisichatin keskusteluissa on noussut esiin selkeästi nuorten pelko.

- Mitä jos minulle sattuu? Uskallanko enää liikkua iltaisin tai öisin kaupungilla? Tämäntyyppisiä ihan henkilökohtaisia kysymyksiä, Pärnänen sanoo.

Nuorilla on ollut myös epätietoisuutta siitä, miten uhkatilanteessa tulee toimia.

- Nyt kun tämä ei ole samanlainen tapaus kuin aikaisemmin, joissa on voinut ajatella, että (taustalla) on joku mielenterveyssairaus tai joku syy, niin nyt he etsivät epätoivoisesti selitystä kysymykseen "miksi?".

Pärnänen muistuttaa, että ihminen pääsee ahdistuksestaan eteenpäin, kunhan hän löytää jonkun syyn tapahtuneelle.

SPR:n vapaaehtoiset partioivat tänään illalla kaupungin kaduilla. Apua on saatavilla myös netissä Tukinet.netin sivuilla, jossa Punaisen ristin nuorten turvatalojen päivystäjät vastaavat kello 18-24.

SPR:n vapaaehtoiset päivystävät myös Hyvinkään sairaalan kriisipuhelimessa maanantaiaamuun asti numeroissa 019-415 550 ja 019-415 551.

Hyvinkäällä lauantaina aamuyöllä tapahtuneessa ampumavälikohtauksessa kuoli kaksi ihmistä ja seitsemän loukkaantui. Teosta epäilty 18-vuotias hyvinkääläismies on myöntänyt teon poliisin kuulusteluissa.