Hyvinkään ampujan motiivi yhä pimennossa

Hyvinkään ampujan kuulustelut jatkuvat tänään koko päivän. Jutun tutkinnanjohtajan mukaan vangitsemisoikeuskäynti on todennäköisesti tiistaina.

Kotimaa
Luodinreikä ravintola Medicine Manin ikkunassa Hyvinkäällä 26. toukokuuta 2012.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Hyvinkään ampumavälikohtauksen motiivi ei ole tiedossa, sanoo jutun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mika Ihaksinen keskusrikospoliisista. Ihaksisen mukaan motiivia pyritään selvittämään tänään jatkuvissa kuulusteluissa, mutta se voi jäädä kokonaan selvittämättäkin.

- Kaikki tekijät eivät itse pysty pitkälläkään aikavälillä selventämään sitä motiivia, joka heillä tekojensa takana on, sanoo Ihaksinen Yle Uutisille.

Facebook-kaveruus ei yllätä tutkijaa

Tutkinnassa on käynyt ilmi, että ammuskelussa surmansa saanut nuorimies oli epäillyn Facebook-kaveri. Tätä Ihaksinen ei pidä ihmeellisenä.

- Enemmänkin siellä voisi olla vaikka kuinka monta hänen kavereitaan, koska hänhän on itse Hyvinkäältä ja nämä uhrit ovat hyvinkääläisiä, joka ei ole mikään iso kaupunki. On aika todennäköistäkin, että siinä joukossa on hänen tuttujaan, Ihaksinen toteaa.

Ihaksisen mukaan epäillyn kuulusteluissa päästään tänään kunnolla vauhtiin, kun tutkijoilla alkaa olla oma käsitys tapahtumista.

Poliisi on varautunut kuulustelemaan epäiltyä tänään koko päivän. Kuulustelut jatkuvat myös lähipäivien aikana.

Poliisi jatkaa myös muiden todistajien ja ampumapaikalla olleiden ihmisten kuulemisia.

Epäillyn kanssa liikkuneet eivät tienneet ampujan aikeista

Tässä vaiheessa on kuultu jo lähes kymmentä henkilöä, joiden kanssa epäilty on ollut tekemisissä ampumista edeltävänä päivänä. Ihaksisen mukaan nämä henkilöt eivät kuulustelujen perusteella liity mitenkään ampumisyön tapahtumiin.

- Niistä kuulusteluista ei tule ilmi mitään sellaista, mikä olisi antanut ymmärtää, että he olisivat olleet tietoisia, tai osallisia, tai että he olisivat pystyneet kertomaan mitään sellaista, mikä avaisi meille mahdollista motiivia näiden tekojen takana, sanoo Ihaksinen.

Kukaan epäillyn kanssa edeltävänä päivänä liikkuneista ei myöskään kuulu siihen joukkoon, joka oli ammunnan kohteena, kertoo Ihaksinen.

Epäillyn tiedetään nauttineen päivän aikana jonkin verran alkoholia, mutta Ihaksisen mukaan hänen päihtymystilaansa on vaikea arvioida ennen kuin tulokset kiinniottamisen jälkeen otetuista näytteistä valmistuvat.

Uhrien tila ennallaan

Seitsemän ampumavälikohtauksessa haavoittunnutta on edelleen hoidettavana Töölön ja Meilahden sairaaloissa Helsingissä. Ammuskelussa haavoittuneen poliisin tila on yhä kriittinen.

Haavoittuneista neljä on niin vakavasti loukkaantuneita, että poliisi ei ole pystynyt vielä puhuttamaan heitä.

Perjantain ja lauantain välisen yön ammuskelussa Hyvinkään keskustassa kuoli 18-vuotias nainen ja 19-vuotias mies. Lisäksi seitsemän ihmistä haavoittui.