1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Pääministeri Katainen ei lämpene valtion kaivosyhtiölle

Miljardiluokan investointi valtiolliseen kaivosyhtiöön ei ole pääministerin mielestä perusteltua. Katainen näkee valtiolla mahdollisuuden hyötyä Suomessa toimivien kaivosyhtiöiden menestyksestä hankkimalla niiden osakkeita.

Jyrki Katainen pääministerin haastattelutunnilla Kesärannassa Helsingissä sunnuntaina. Kuva: Lehtikuva

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ei kannata valtion osallistumista kaivostoimintaan omalla yrityksellä. Hän muistutti Yle Radio Suomen Pääministerin haastattelutunti -ohjelmassa, että kaivostoiminta on erittäin riskialtis teollisuudenala. Kataisen mielestä valtio voi hyötyä Suomessa menestyvistä kaivosyhtiöistä sijoittamalla kaivosyhtiöiden osakkeisiin.

- Aika monet arkikeskustelussa sanovat, että valtion pitäisi olla kaivosyrittäjä, ja näin ollen voisimme saada siitä hyötyä enemmän kuin tällä hetkellä. Tässä kannattaa olla kyllä hyvin maltillinen. Ensinnäkin kaivoshankkeet ovat usein erittäin riskipitoisia. Kysymys on siitä pahimmillaan, että leikkaammeko terveydenhoidosta, vanhustenhoidosta ja koulutuksesta, jotta voisimme ohjata miljardiluokan investointeja valtion kaivosyrittäjyyteen. Minusta tämä ei ole mielekästä, Katainen sanoi.

Kataisen mielestä valtion kannattaa olla mukana sellaisissa vaiheissa kaivosprojekteja, joissa edistetään mineraalitutkimusta ja kaivostoiminnan kehittymistä. Valtio voisi myös investoida kaivosyritysten osakkeisiin ja saada niistä mahdollista arvonnousua.

- Suomen valtio on hyvinkin aktiivinen kaivosrahaston ja Solidiumin eli valtionomistajuudesta vastaavan yrityksen kautta myös kaivostoiminnassa, mutta olisin erittäin skeptinen sen suhteen, että valtio perustaisi miljardiluokan kaivosyhtiön, jonka toimintavarmuudesta ei ole mitään takeita, pääministeri totesi.

Ympäristöä ei voi unohtaa, matkailunkin voitava kehittyä

Katainen näkee kaivoskeskustelun ympärillä kolme tärkeää teemaa, joista hän haluaa pitää kiinni: kasvavan kaivostoiminnan, joka tuo työpaikkoja ja verotuloja, toisaalta tinkimättömän ympäristönormiston ja kolmantena matkailun kehittymisen kaivosprojekteista huolimatta.

Kaivosveron Katainen kuitenkin irrottaisi ympäristökeskustelusta siksi, että vero ei hänestä yksistään lisää yritysten ympäristövastuuta.

- Ajattelen kyllä hyvin vahvasti niin, että ei voi olla mahdoton asia yhdistää tinkimätöntä ympäristövastuuta, kasvavaa kaivostoimintaa ja kehittyvää matkailua Suomessa. Minusta ihmiskunta ja Suomikin ovat tehneet huomattavasti vaikeampiakin asioita kuin yhdistää nämä kolme asiaa keskenään, Katainen muotoili.

Katainen muistutti, että kaivosklusteri ja siihen liittyvä metalliteollisuus ovat Suomessa myös huomattavia työllistäjiä.

- Taloudelliset arvot tai Suomen saama hyöty verotuloina, työpaikkoina, kaivosten tuomina verotuloina kasvaa koko ajan ja tämä on pelkästään hyvä asia. Mutta samaan aikaan meidän pitää varmistua, että meidän ympäristölainsäädäntömme on kestävää hyvin pitkällä aikavälillä, Katainen painotti.

Pääministeri myönsi, että nyt on jo nähty, että lainsäädännöstä huolimatta on tullut esiin kaivosteollisuuteen liittyviä ympäristöongelmia.

- Niitä ei voi vähätellä. Niistä ei voi kukaan luistella pois. Mutta toivoisin, että perusasenne olisi se, että toivon mukaan kaivossektori kasvaa, toivon mukaan ympäristönormit pysyvät siinä mukana ja matkailu vielä pystyy kehittymään.