Hyvinkään epäilty katuu ja pahoittelee ampumista

Epäiltyä 18-vuotiasta miestä on kuulusteltu tuntien ajan sunnuntaina. Ampujan motiivia ei tiedetä vieläkään.

Kotimaa
Luodinreikä ravintola Medicine Manin ikkunassa Hyvinkäällä 26. toukokuuta 2012.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Hyvinkään ampumatapauksesta epäilty on sanonut poliisin kuulusteluissa katuvansa tekoaan ja olevansa pahoillaan aiheuttamistaan vahingoista.

- Hän ei edelleenkään osaa sanoa mitään syytä tekoonsa, mutta ymmärtää tekonsa seurakset ja pahoittelee tekoaan, kertoo jutun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mika Ihaksinen keskusrikospoliisista.

- Eli hän ymmärtää, mitä tapahtuu, kun ihmisiä ammutaan aseella.

Ihaksinen kertoo, ettei tutkinan tässä vaiheessa ole tullut ilmi seikkoja, jotka paljastaisivat selvän motiivin ampumiseen.

Epäiltyä 18-vuotiasta kuulusteltu useiden tuntien ajan sunnuntaina. Kuulustelu jatkuu huomenna maanantaina iltapäivällä ja pitkin ensi viikkoa.

Poliisilla joutuu kuulemaan kaikkiaan noin sataa ihmistä tutkinnan aikana. Kadulla ampumishetkellä olleet kymmenet ihmiset ovat vielä kuulematta. Lisäksi poliisi haluaa kuulla myös haavoittuneita.

Hyvinkään ampumatapauksessa kuoli kaksi ja haavoittui seitsemän ihmistä lauantaina aamuyöllä.

Ennen ampumista ystävien seurassa

Ampumista edeltävän päivän epäilty vietti ystäviensä seurassa. He suunnittelivat peli-iltaa ja joivat joitakin oluita. Alkuillasta seurueen välille tuli riitaa, ja epäilty ampuja lähti kotiin. Joidenkin tuntien jälkeen hän palasi, kiipesi katolle ja alkoi ampua ihmisiä.

Epällyn päihtymystilaansa on vaikea arvioida ennen kuin tulokset kiinniottamisen jälkeen otetuista näytteistä valmistuvat.

Tässä vaiheessa on kuultu jo lähes kymmentä henkilöä, joiden kanssa epäilty on ollut tekemisissä ampumista edeltävänä päivänä. Ihaksisen mukaan nämä henkilöt eivät kuulustelujen perusteella liity mitenkään ampumisyön tapahtumiin.

- Niistä kuulusteluista ei tule ilmi mitään sellaista, mikä olisi antanut ymmärtää, että he olisivat olleet tietoisia, tai osallisia, tai että he olisivat pystyneet kertomaan mitään sellaista, mikä avaisi meille mahdollista motiivia näiden tekojen takana, sanoo Ihaksinen.

Kukaan epäillyn kanssa edeltävänä päivänä liikkuneista ei myöskään kuulu siihen joukkoon, joka oli ammunnan kohteena, kertoo Ihaksinen.

Kuulusteluissa on tullut kuva, että epäilty on aivan tavallinen nuori mies. Hänellä on perhe ja sisaruksia. Epäillyllä ei ole poliisin mukaan yhteyksiä ääriryhmiin.

Uhrien tila ennallaan

Seitsemän ampumavälikohtauksessa haavoittunnutta on edelleen hoidettavana Töölön ja Meilahden sairaaloissa Helsingissä. Ammuskelussa haavoittuneen poliisin tila on yhä kriittinen.

- Hän on niin kriittisessä tilassa kuin voi olla. Huonompaan suuntaa ei voi mennä, vain parempaan, sano Ihaksinen.

Haavoittuneista neljä on niin vakavasti loukkaantuneita, että poliisi ei ole pystynyt vielä puhuttamaan heitä.