Tablettitietokoneet viehättävät vanhempaa väkeä

Koteihin ostetaan yhä useampia tietokoneita. Enää ei riitä yksi tai kaksi, nykyisin jokaisella perheenjäsenellä on usein oma kone. Uutuutena markkinoille tulleet tabletit ovat syrjäyttäneet miniläppärit.

Kotimaa
Kuvassa tablettitietokone.
Yle / Kalle Niskala
Kuvassa tablettitietokone.

Tietotekniikka muuttuu niin nopeasti, että datamyyjä on jo kahden ja puolen vuoden aikana nähnyt hittituotteen poistuvan kokonaan markkinoilta.

Miniläppäreitä ei myydä enää yhtään

Thomas Gran

- Miniläppäreitä ei myydä enää yhtään. Kaikki ostavat tabletin mieluummin, toteaa Kokkolan Gigantin dataosaston päällikkö Thomas Gran.

Granin mukaan miniläppäreiden sesonki kesti noin nelisen vuotta.

- Myynti alkoi hiipua oikeastaan heti, kun tablettitietokoneet tulivat, ihmisiä alkoi kiinnostaa tabletit. Miniläppäreitä ei ole enää yhtään varastossa.

Tabletti houkuttelee helppokäyttöisyydellään

Tabletit ovat kasvattaneet nopeasti myyntiään. Niiden valtteina on keveys ja se, että ne ovat aina päällä.

- Vähän vanhemmat ihmiset uskaltavat myös käyttää niitä. Ehkä niitä on jopa helpompi käyttää kuin kannettavaa tietokonetta. Tabletti menee eteenpäin sillä, että painat vaan näyttöä. Se on niin helppo käyttää, kuvailee Gran.

Koneiden määrä kodeissa kasvaa.

-Kohta jokaisella perheenjäsenellä on oma kone. Ennen puhuttiin, että ostetaan kakkoskonetta, nyt ostetaan nelos- ja viitoskonetta, toteaa myymäläpäällikkö Heikki Haarala Expert Kokkolasta.

Toimivuus tärkeintä

Kotien peruskoneeksi on noussut kannettava tietokone eli läppäri. Niitä myydään kaikkein eniten. Pöytäkoneita puolestaan myydään pelaajille. Kodeista löytyy nykyään erilaisia koneita eri tilanteisiin.

Vaikka valikoima laajenee koko ajan, ovat loppujen lopuksi tietokoneissakin tärkeintä perusasiat.

- Tietokoneen pitää olla toimiva. Ja tähän mennessä nuo MacIntoshin koneet ovat osoittaneet, että ne toimivat tarvittaessa. Jos toimiva löytyy, saa merkki tietysti olla erikin, sanoo kokkolalainen Juha Saari.