Hyppää sisältöön

Taivaalla näkyy ensi viikolla erittäin harvinainen ilmiö

Venuksen ylikuluksi kutsuttu ilmiö on seuraavan kerran nähtävissä vasta yli sadan vuoden kuluttua. Auringon halki kulkeva pieni piste näkyy kokonaisuudessaan Pohjois-Suomessa.

Edellinen ylikulku kuvattuna auringonlaskun aikaan Singaporessa 8. kesäkuuta 2004. Kuva: Jonathan Drake / EPA

Ensi viikon keskiviikkona taivaalla on nähtävissä harvinainen ilmiö, kun Venus kulkee Auringon editse. Niin kutsuttu Venuksen ylikulku on yksi harvinaisimmista ennustettavissa olevista taivaalla näkyvistä ilmiöistä, kertoo tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Viimeksi kuluneiden tuhannen vuoden aikana Venuksen ylikulku on ollut nähtävissä vain 15 kertaa, ja seuraavan kerran se on luvassa vasta vuonna 2117. Suomessa sitä joudutaan odottamaan vielä pidempään, eli vuoteen 2247 asti.

Keskiviikkona 6. kesäkuuta Venuksen rata kulkee Auringon editse, ja sen voin nähdä pienenä pisteenä ilman kaukoputken tai kiikarin apuakin. Ilmiötä ei kuitenkaan pidä seurata suojaamattomin silmin, vaan katselussa on käytettävä samanlaista suojaa kuin auringonpimennyksiä tai auringonpilkkuja katseltaessa.

Ylikulku on nähtävissä kokonaisuudessaan arktisilla alueilla sekä Aasian ja Australian itäosissa. Suomessa ylikulku alkaa Ursan mukaan noin klo 1.05 ja on alussa nähtävissä vain Sodankylän pohjoispuolella. Ilmiö kestää kuitenkin lähes seitsemän tuntia, joten se on myöhemmin nähtävissä myös Suomen eteläisemmissä osissa.

.
.