Suomalaiset maksavat laskujaan verkkopankissa entistä innokkaammin

Verkkopankin käyttö on lisääntynyt vähitellen myös iäkkäämmällä väestöllä. Eniten verkkopankkia käyttävät kuitenkin alle 45-vuotiaat aikuiset, joista lähes kaikki maksavat laskunsa pääasiallisesti netissä.

talous
Paperilasku monitorin edessä.
Lähes kaikki alle 45-vuotiaat maksavat laskunsa netissä.Ismo Pekkarinen / Lehtikuva

Laskujen maksaminen verkossa jatkanut kasvuaan, selviää Finanssialan keskusliiton tutkimuksesta. Suomalaisista jo yli 80 prosenttia maksaa laskuja verkkopankissa.

Tavallisinta verkkopankissa maksaminen on 18 - 44-vuotiailla, joista lähes jokainen maksaa laskunsa pääasiallisesti verkossa. Iäkkäämmistä eli 65 - 74-vuotiaista jo 46 prosenttia kertoo maksavansa laskuja verkossa.

Yritysten verkkolaskujen käytössä viime vuosi oli ennätyksellinen. Verkkolaskujen määrä kasvoi tilastojen mukaan lähes 70 prosenttia.
** **Myös sähköiset laskut kiinnostavat entistä enemmän. Kuluttajien tekemien e-laskun vastaanottoilmoitusten määrä oli viime vuoden lopussa lähes puolet suurempi kuin edellisenä vuonna. Aktiivisimpia e-laskupalveluiden käyttäjiä ovat 35 - 39-vuotiaat, joista tällä hetkellä jo 40 prosenttia käyttää e-laskupalveluita.

Laskunmaksuautomaatilla maksaminen on sen sijaan vähentynyt edelleen. Vain kaksi prosenttia kuluttajista maksaa laskunsa tavallisimmin laskunmaksuautomaatilla, eli sama määrä kuin pankin tiskillä. Matkapuhelimen käyttö laskujenmaksussa on kasvanut, vaikka osuus on edelleen vain 3 prosenttia.

Toissijaisista maksutavoista yleisin on suoraveloitus. Suoraveloitusta pääasiallisesti käyttävien osuus on laskenut kahdeksaan prosenttiin. Kotimainen suoraveloitus päättyy vuoden 2014 alussa ja se korvataan e-laskulla ja suoramaksulla.

Visa Electronilla ja debitkortilla maksaminen on jatkanut yleistymistään, kun taas yleisluottokortin käyttö tavallisimpana päivittäistavaroiden maksutapana on hieman laskenut. Käteisellä maksaa tavallisimmin päivittäisostoksensa 28 prosenttia suomalaisista. Käteisen käyttö on vuodesta 2010 vähentynyt selvästi lähes kaikissa ikäryhmissä.